НОВИНИ

ТОП 5 на нестандартни обекти в Пловдивско

Тази седмица тема на редовната ни рубрика Топ 5 са нестандартни обекти от региона на Пловдив, които допринасят за развитието на туризма. Ето как ги подредихте вие, нашите зрители.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
18:00, 29.10.2017 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Неизвестен тракийски владетел и членовете на неговото семейство са погребани в Малтепе. Зрителският вот отреди петото място за могилата в село Маноле. Досега специалистите са попаднали на две погребения, сграда, сребърна и много бронзови монети. Проучаванията ще продължат догодина.

Доц. д-р Костадин Кисьов – археолог, директор на Археологическия музей в Пловдив: „Според мен това, което ще се открие в тази могила, ще бъде доста атрактивно и интересно за всички.“

Пещерата „Лепеница“ над родопския град Ракитово заема четвъртото място. Посещението й става със специална екипировка и се превръща в истинско приключение.

На трета позиция остана най-новата атракция на Гребния канал в Пловдив – драконовите лодки.

Екипажът им се състои от 10 души. Необходими са още кормчия и барабанчик, който да задава скоростта на гребане. Лодките често се използват за любителски състезания.

На второто място нашите зрители поставиха Рибната църква в Асеновград. Чудотворната икона на Божията майка е единствената у нас, която е поставена на дъното на лековито аязмо.

Димитър Стоянов: „Посещавано е от хората. Има лековит извор, хората си наливат вода. И в музея в Дорково, и в пещерата в Ракитово, навсякъде бих отишъл.“

Първото място е за Палеонтологичния музей в Дорково. С изграждането му е възстановено мястото, на което българо-френска екследиция от учени открива останки на живели преди почти 5 милиона години мастодонти, трипръсти коне и маймуни примати, както и посетителски информационен център в близост на крепостта Цепина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възобновиха протестите в Асеновград
Възобновиха протестите в Асеновград
Жителите на квартал Горна баня в София сами асфалтират улиците си
Жителите на квартал "Горна баня" в София сами асфалтират улиците си