НОВИНИ

Тракийските дружества срещу намесата на Турция във вътрешните дела на България

Върховният комитет на Съюза на тракийските дружества в България се събира утре в 10:00 часа, за да приеме две резолюции. Едната ще бъде адресирана към посланика на Нидерландия, а другата е обръщение към българските власти да обърнат внимание на тракийския проблем.

тракийските дружества намесата турция вътрешните дела българия
bnt avatar logo
от БНТ
19:29, 15.04.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Ще има национално шествие, което ще започне от Алеята на възрожденците в Борисовата градина и ще спре на Паметника на незнайния воин. Там тракийските дружества ще изразят по мълчалив начин искане за европейска солидарност Турция да признае геноцида на тракийските българи и второ - да обезщети заграбеното имущество.

Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България: Не приемаме опитите на сегашното неосманийско правителство на Турция на агресивния курс, който води за намеса във вътрешните дела на България. Това е нещо, което крие голяма опасност. Не е редно да се използва мирната религия - ислям, за политически инструмент, каквото правят те. За съжаление, българските власти през 1998 година са приели Турция да издържа българските ислямски духовници и да строят джамии със собствени средства. Това трябва да се забрани. Второ, така нарушаваме правилата на Конституцията. Турската конституция забранява двойно гражданство, тя прави изключение само за българските турци, които са се изселили там. Ние трябва да пазим България, българщината. Крайно време е тракийските българи да заявят своята категорична позиция в тревогата си за това какво става с България.


Вижте цялото интервю в "Още от деня".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На опашка за книги
На опашка за книги
Първи хоров фестивал България пее
Първи хоров фестивал "България пее"