НОВИНИ

Три международни компании искат да инвестират в АЕЦ "Белене"

Три международни компании искат да инвестират в АЕЦ "Белене". Това каза Теменужка Петкова, която днес даде началото на изграждане на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци в АЕЦ "Козлодуй".

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:41, 29.08.2017 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
три международни компании искат инвестират аец белене

Министър Петкова заедно с изпълнителния директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" Дилян Петров направиха символична първа копка на хранилището на площадка "Радиана", намираща се в непосредствена близост до АЕЦ "Козлодуй".

Изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци (НХРАО) е изключително важно за бъдещото развитие на българската ядрена енергетика, каза Теменужка Петкова по време на официалната церемония.

По думите ѝ при строителството ще бъдат спазени всички международни стандарти и НХРАО ще бъде едно от най-модерните съоръжения в Европа.

;

Проектът за изграждане на НХРАО се изпълнява от Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". Съоръжението е предназначено за преработени и обезопасени радиоактивни отпадъци, генерирани единствено на територията на България. В него ще бъдат съхранявани ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци от промишлеността, медицината и бита; отпадъци, генерирани при извеждането от експлоатация на 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй", както и от дейността на бъдещи нови ядрени мощности. В НХРАО няма да се съхраняват високоактивни радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво. Капацитетът на хранилището е 138 200 куб. метра, предвижда се то да се експлоатира 60 години.

За първия етап от изграждането е осигурено безвъзмездно финансиране в размер на 143 млн. лв. от Международен фонд "Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. Очаква се хранилището да бъде въведено в експлоатация през 2021 г.

Изграждането на НХРАО е част от ангажиментите на България като страна-членка на ЕС, експлоатираща ядрени мощности. Германо-български консорциум "Национално хранилище за радиоактивни отпадъци" ще изгражда първия етап от НХРАО, който включва 22 клетки за погребване на РАО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 50% от българите са били или ще бъдат на нашето Черноморие този сезон
Близо 50% от българите са били или ще бъдат на нашето Черноморие този сезон
Приключи Миндя рок фест
Приключи "Миндя рок фест"