НОВИНИ

Трите мечета, спасени край Доспат, заминават за реадаптация в Гърция

Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ даде разрешение трите мечета, които бяха открити изоставени от майка си в района на яз. "Доспат" да заминат за реадаптация в гръцкия център "Арктурус". Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:31, 08.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
Още
мечета спасени доспат заминават реадаптация гърция

Мечетата, които са на възраст около три месеца, са били открити на 21 април край село Барутин, община Доспат. Те са били настанени в Парка за танцуващи мечки "Белица" след спасителна акция, извършена от РИОСВ - Смолян и фондация "Четири лапи". Организирано е било издирване на майката, поставени са били фотокапани, екипи на РИСОВ - Смолян са обхождали регулярно района, но майката на мечетата не е била открита.

С цел осигуряване на условия за реадаптация на мечетата и последващото им връщане в природата, са били осъществени контакти с гръцкото министерство на екологията и с гръцкия център "Арктурус", който има опит в реадаптацията на кафяви мечки. Днес е било потвърдено настаняването на мечетата в този център, като транспортирането ще се осъществи от фондация "Четири лапи", които до момента полагат грижи за животните. Очаква се след адаптацията на мечетата, те да са готови за самостоятелен живот и да стане възможно връщането им в природата.

Акцията по спасяването и реадаптацията на мечетата ще е първата по рода си у нас. Тя се осъществява от МОСВ, фондация "Четири лапи" и център "Арктурус". Като цяло успеваемостта на повторната адаптация е трудно предвидима и строго специфична. От съществено значение е тя да започне възможно най-скоро. Предвид бързите и адекватни действия на компетентните органи, експертите се надяват тя да постигне успех.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВФ предупреждава за нарастващия дълг на страните в Африка
МВФ предупреждава за нарастващия дълг на страните в Африка
Паяк помага на учените в разработката на робот
Паяк помага на учените в разработката на робот