НОВИНИ

Тържествата за 3 март в София

Негово светейшество българският патриарх Неофит отслужи заупокойна молитва за отдалите живота си за българската свобода и молебен за благоденствието на българския народ в храма "Свети Александър Невски". В 11 часа пред паметника на Незнайния войн в София в присъствието на държавния глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев тържествено беше издигнат българският трибагреник.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:42, 03.03.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

На церемонията прозвуча и химнът на Република България, произведени бяха и 20 артилерийски салюта, съобщи репортерката на "По света и у нас" Елиана Димитрова. Поднесени бяха цветя и венци.

Пред паметника на Незнайния войн бяха и председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Вижте прякото включване на Елиана Димтрова в обедните новини "По света и у нас".

;

Тържествата за празника в столицата започнаха още в 10 часа. Тогава Българският патриарх Неофит в съслужение със столични свещеници отслужи заупокойна молитва за всички паднали в борбата за освобождение на България. След това беше отслужен и благодарствен молебен за благоденствие на българския народ. След това имаше литийно шествие от катедралния храм до паметника на Цар Освободител където бяха положени венци.

Патриарх Неофит: Да се чувстваме всички свободни, щастливи и със светли надежди за утрешния ден, честит празник!
;

По обяд пред сградата на президентската администрация беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Премиерът Бойко Борисов призова всички българи да не забравят дедите си, които са се борили за свободата на България и да бъдат обединени в трудни моменти. Това се казва в приветствието към българите по повод националния празник. Премиерът призовава да си спомним отново, че свободата се постига с много труд, усилия и битки. И да не забравяме, че свободата и демокрацията са право на всеки човек.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Показаха Самарското знаме
Показаха Самарското знаме
138 години от освобождението на България
138 години от освобождението на България