НОВИНИ

Цацаров иска от Върховния съд еднаква практика по дела за катастрофи

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал тълкувателно решение от Върховния касационен съд (ВКС) за противоречията в съдебната практика по делата за пътнотранспортни произшествия.

цацаров иска върховния съд еднаква практика дела катастрофи
bnt avatar logo
от БНТ
16:57, 18.04.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Цацаров акцентира върху различния подход, който различните съдебни състави използват при определяне на наказанията на извършители на катастрофи, при които има загинали пешеходци, и най-вече – на аргументите, с които се обосновават условните присъди.

"Предвидимото правосъдие предполага еднакво приложение на закона при сходни фактически обстоятелства", се посочва в искането. Според главния прокурор за това е необходимо уеднаквяване на практиката по въпроса следва ли да се отчита поведението на пострадалите пешеходци. Сред предложените за обсъждане са и съдебните актове по делото на убитата на пешеходна пътека Лора Казанлиева. На 27 март ВКС окончателно осъди причинителя на катастрофата на 2 години затвор, като в мотивите си посочи, че тя не се е огледала, пресичайки на пешеходна пътека, не е преценила скоростта на моториста и така е "съпричинила" произшествието.

Друг въпрос, за който главният прокурор иска тълкувателно решение, е влиянието на данните за алкохолната концентрация на извършител на катастрофа при приложението на по-тежката квалификация "особено тежък случай". Част от анализа са постановените присъди по делото на граничния полицай, причинил смъртта на 11-месечното бебе в бургаското село Крушевец, катастрофата на Великден в Симеоновград, когато загинаха шестима младежи, причинената от Йосиф Йосифов–Йоско катастрофа в столичния кв. "Бояна" и други.

Различия в съдебната практика са установени и при освобождаването от наказателна отговорност. Според една част от съдебните състави, когато при пътнотранспортно произшествие са причинени телесни повреди и вреди на участвалите превозни средства, на възстановяване подлежат само имуществените вреди. Тези състави изключват необходимостта от възстановяване на вредите по превозните средства и незаявените от пострадалите имуществени вреди за лечението им.

Този въпрос вече е поставен на вниманието на висшите магистрати и в искането на главния прокурор за възобновяване на наказателното производство по делото на гръцкия студент Христос Боскос – за катастрофата от май 2014 г. в Пловдив, когато сериозно пострада младо момиче.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задръствания на Аспаруховия мост във Варна заради ремонт
Задръствания на Аспаруховия мост във Варна заради ремонт
Рублата пада заради неуспеха в Доха
Рублата пада заради неуспеха в Доха