НОВИНИ

Цената на мечтите

Това е въдхоняващата история за личната цена, която едно момиче плаща, за да сбъдне мечтата си. През последните две години Илиана Йотова представя България и печели различни награди на няколко престижни международни балетни конкурса. Илиана обаче е завършила Софийската математическа гимназия, а от месец е първокурсничка по химия в Софийския универститет.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
12:03, 29.10.2016
9006
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Срещата на Илиана и балета не протича по обичайния сценарий, който задължително включва обучение в Хореографското училище. Никой не гледа на заниманият на момичето с танц сериозно.

Антоанета Алексиева -балетен педагог
Моя приятелка дойде и ми каза има едно дете, което просто много обича балета, тя не става за балет, защото няма много данни, но просто иска да танцува,моля ти се направи нещо, давай й уроци, работете малко и сама прецени.

Родителите на Илиана също са скептични, че някога дъщеря им би могла да се занимава професионално с балет. Съгласяват се да плащат уроците, но поставят условие.

всъщност това беше договорът между родителите и нея – да , ти ще се занимаваш с балет, но ти трябва да си пълна отличничка, ти трябва да имаш успех, ти трябва да имаш образование.

След гимназията вратите на много престижни университети в чужбина могат да се отворят с лекота пред пълната отличничка Илиана, но тя им обръща гръб

Реших да не кандидатствам в чужбина след 12 клас поради простата причина, че това по всякакъв начин означаваше аз да се разделя с балета. А аз това не смятам, че мога да го допусна по какъвто и да било начин. И затова изборът беше очевиден.

Докато работи в залата, за да отстоява решението си да танцува, трудът започва да се отплаща на Илиана

Когато тя излезе на сцената тя омайва, тя очарова, тя носи една харизма и прави магия.

Всъщност от миналата година започнах да се явявам на международни конкурси, като първият беше VKIBC, което е конкурс на Валентина Козлова. Той е полуфинал и финал... И на финала нещата минаха доста добре и всъщност имам няколко покани за стипeндии и за лятна програма. Също така съм била в Танц Олимп, което е в Берлин, провеждаше се февруари миналата година и там също ме класираха добре. Но най-голямото предизвикателство естествено беше Варна, защото е най-тежкият конкурс, най-професионалния.

Сред многото предложения към младата балерина две са изключително изкушаващи- едногодишна квалификация в балетното училище в Ню Йорк и покана за усъвършенстване на наученото в Санкт Петербург при легендарната Ирина Колпакова. Педагогът на Илиана Антоанета Алексиева вижда в нея потенциала на бъдеща примабалерина. Тревожи се само за едно, коя българска трупа ще посмее да вземе за своя солистка момиче с висше по химия?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Оставката на Кристалина Георгиева е провал
Корнелия Нинова: Оставката на Кристалина Георгиева е провал
Иракски милиции започнаха офанзива срещу Ислямска държава  западно от Мосул
Иракски милиции започнаха офанзива срещу "Ислямска държава" западно от Мосул