НОВИНИ

Цените на борсата за зеленчуци в с. Карналово са ниски, но няма купувачи

Борсата за плодове и зеленчуци край петричкото село Карналово е препълнена със стока, а цените са стигнали до най-ниските си стойности за лятото. Въпреки това купувачи почти няма. Търговците отчитат дневно минимални печалби, заради отпускарския сезон. Стопаните се оплакват, че ежедневно изхвърлят залежалата си стока, която загнива заради липса на купувачи.

цените борсата зеленчуци карналово ниски купувачи
bnt avatar logo
от БНТ
08:01, 21.08.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Цените на зеленчуците на борсата в Карналово са почти символични според производителите. Килограм български домат първо качество се предлага за около 0,70 стотинки, а едрите червени чушки достига до 1,40 лв. Емил отглежда градински домати и краставици в близкото село Карналово. Казва, че за зеленчуците първо качество е осигурил пазар, продава ги на едро на търговци в Петрич и Сандански срещу добра печалба. За това не се притеснява от слабия пазар на борсата.

Емил: След 20-и този месец почва да се раздвижва пазарът. Всяка година е едно и също се повтаря. Като се върнат хората от почивка почват да слагат чушки, домати, корнишони.

Не всички производители обаче са договорили изкупуването на продукцията си със собственици на търговски обекти и разчитат на местни клиенти.

Зле доматите седят, паднаха цените. Няма млади хора тука, останаха само пенсионерите и няма кой да пазарува.

Според търговците до края на август цените на зеленчуците ще се запазят ниски, а така и приготвянето на домашна зимнина излиза най-евтино.

Павлина Димитрова, купувач: След като има на пазара защо да не се възползваш от цените им. Естествено българската чушка не може да се сравни с другите и като качество, и като вкус по-различно, нашата лютеница си е по-хубава.

Производителите предупредиха обаче, че цените на най-купуваните български зеленчуци ще се покачат в началото на септември, заради очакваното засилено търсене за приготвянето на туршии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна и Централна Америка се готвят за слънчево затъмнение
Северна и Централна Америка се готвят за слънчево затъмнение
До края на август се подават заявки за фолклорния събор в русенското село Ценово
До края на август се подават заявки за фолклорния събор в русенското село Ценово