НОВИНИ

С масовото машинно гласуване се прибързва, смята Общественият съвет към ЦИК

Бъдещето на машинното гласуване в България трябва да се реши след обстойни анализи и публичен дебат. Рязко увеличаване на броя на използваните машини, без достатъчно време за подготовка, може да стане "препъникамък" в организацията на изборния процес, се посочва в съобщение на Обществения съвет към Централната избирателна комисия .

С масовото машинно гласуване се прибързва, смята Общественият съвет към ЦИК
bnt avatar logo
от БНТ
10:16, 02.02.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Машинното гласуване по начина, по който бе експериментирано и прилагано досега в България, предлага предимства в две основни посоки - ускоряват се и се улесняват процесите на отбелязване на вота и отчитане на резултатите, и се ограничава субективният фактор в процеса на броене и сумиране на резултатите, което е най-трудната част от работата на секционните избирателни комисии /СИК/, се отбелязва в съобщението.

На изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г. и в "най-успешните" СИК делът на гражданите, избрали машинната опция, рядко надхвърляше 25-30 процента от всички гласували. Потвърди се наблюдаваното от изборите за общински съветници през 2015 г., че някои СИК, които бяха разбрали, че машината улеснява работата им, окуражаваха избирателите да използват машинното гласуване. И в същото време, и в същата среда /например съседна секция в същото училище/ при "пасивните" комисии, броят на гласувалите машинно бе нищожен, припомнят от Обществения съвет към ЦИК.

В съобщението се припомня още, че сред гласувалите машинно са били граждани от най-различни възрасти и отношението им след гласуването е било положително. Редки изключения са били избирателите, които не са успели да се справят в определеното време. Може да се заключи, че методът проработи, но популярността на машинното гласуване расте бавно, обобщават от Обществения съвет към ЦИК.

Според обществения съвет, известно от международната практика, е че успехът на която и да е модерна технология за гласуване и отчитане на резултатите не е въпрос само на надеждността на технологията, а повече зависи от доверието на обществеността. На този етап машинното гласуване в България не е било подлагано на жестоки критики или обвинения в манипулируемост. Тази ситуация обаче е възможно драматично да се промени. Експертите посочват още, че въпросите за тяхната надеждност, за цените, сроковете и прозрачността на публичните поръчки свързани с машинното гасуване могат да предизвикат предизборни спекулации и да препънат организацията на процеса.

От него уточняват, че този текст резюмира частта за машинно гласуване от Анализа на изборите и националния референдум през 2016 г., подготвян от Обществения съвет. Окончателната му версия ще бъде достъпна в сайта на ЦИК след 2 февруари 2017 г., се посочва още в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убийцата на баба Иванка от Дълбок извор е с шест присъди
Убийцата на баба Иванка от Дълбок извор е с шест присъди
Над 60 души са били отведени в полицията след инцидентите на протеста в Букурещ
Над 60 души са били отведени в полицията след инцидентите на протеста в Букурещ