НОВИНИ

Турция освободи американския пастор Андрю Брънсън

Американският пастор, обвинен в терористична дейност в Турция - Андрю Брънсън - получи присъда 3 години, 1 месец и 15 дни затвор. Той обаче беше освободен, защото вече е излежал повечето от наложеното наказание.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:27, 12.10.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Андрю Брънсън напусна съда в Алиага така, както дойде - при засилени мерки за сигурност, с тази разлика, че вече е свободен.

Исмаил Джем Халавюрт, адвокат на Андрю Брънсън: Както вече казах - той вече е свободен. Електронната гривна ще бъде свалена, мярката "домашен арест" е прекратена. Той ще може да пътува в чужбина.

Турският съд постанови, че Андрю Брънсън е виновен за "терористична дейност". След ареста му през 2016 година, той беше обвинен във връзки с организации, отговорни за опита за преврат от юли същата година. Според обвинението, Брънсън е действал в подкрепа на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и Кюрдската работническа партия. Прокуратурата поиска 35 години затвор за провиненията, които проповедникът категорично отрича. Адвокатът му заяви, че на този фон, получените 3 години са добро развитие, като подчерта, че присъдата ще бъде обжалвана.

По всяка вероятност пасторът, който от години живее в Турция със съпругата и трите си деца, ще се върне в САЩ.

След новината за освобождаването му, американският президент Донадл Тръмп написа, че мислите му са с Брънсън и очаква скорошното му завръщане в Съединените щати. Проповедникът е един от 20-те американски граждани, задържани в Турция, след неуспешния преврат през 2016 г. Според турски експерти подобряването на отношенията между Анкара и Вашингтон е неминуемо.

проф. Надир Девлет, университет "Айдън" в Истанбул: Ще се възстановят отношенията, защото двете страни са нуждаят една от друга. Но този труден период ще продължи не малко време.

Казузсът "Брансън" сериозно влоши отношенията по оста Анкара-Вашингтон не само на полето на дипломацията. Вашингтон наложи санкции на двама турски министри. Стигна се до значително увеличаване на митата и от двете страни, което пък доведе до срив на турската лира. След новината за Брънсън, турската лира повиши стойността си с около процент и половина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алексей Овчинин и Ник Хейг ще се завърнат в Космоса през пролетта
Алексей Овчинин и Ник Хейг ще се завърнат в Космоса през пролетта
Властта и опозицията призоваха да не се допуска етнически конфликт в Русе
Властта и опозицията призоваха да не се допуска етнически конфликт в Русе