НОВИНИ

Ученици от Варна почитат паметта на Левски с урок по родолюбие

Дванайсетокласници от варненската хуманитарна гимназия почетоха паметта на Апостола, като посветиха на него едно от традиционните събития за училището - “Урок по родолюбие”. Част от програмата бе необичайно есе, създадено от 105 ученици.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
17:42, 17.02.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Както всяка година, в навечерието на годишнината от обесването на Васил Левски, учениците от хуманитарната гимназия “Константин Преславски” обърнаха поглед към миналото, за да почерпят от там знания и надежда за бъдещето.

Стиляна Димитрова, 12 б клас
“Левски, той за нас е един много специален човек. Малко е жестоко някои хора да не знаят кой е той. Той е символ на силата.”

Тази година всички ученици, които ще завършат гимназията, заедно написаха есе, озаглавено “Седем педи ни делят от Апостола”. Идеята е на преподавателя им по история Мария Петрова, която се стреми ежедневно да ги вдъхновява и провокира.

Мария Петрова, преподавател по “История и цивилизация”
“Водачите са огледалото на един народ. Те въплъщават целия му потенциал, цялата му енергия, нравствеността му, а този човек е точно такъв. Един много, много специален, висок връх в духовността. И ако човек се стреми поне малко да го доближава, би било чудесно.”

Урокът по родолюбие завърши с биографичен филм за Левски, дело на Пламена Георгиева, ученичка от 12 б клас на гимназията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финландия планира по-многобройна армия и и повече разходи за отбрана
Финландия планира по-многобройна армия и и повече разходи за отбрана
Юнкер: ЕС не трябва да отстъпва пред САЩ относно разходите за отбрана
Юнкер: ЕС не трябва да отстъпва пред САЩ относно разходите за отбрана