НОВИНИ

Увеличават се умишлените палежи в горските райони

От началото на годината до сега в Смолянско няма щети от горски пожари. Като цяло пожарите в горите са намалели, но пък са се увеличили умишлените запалвания, констатират от Министерството на земеделието. Възможностите за гасене на горски пожари бяха демонстрирани днес пред министър Десислава Танева.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
19:25, 14.07.2016
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Бързата реакция на горските служители и пожарникарите са решаващи при овладяването на горски пожар, но затова е необходима и добра техника, категорични са специалистите.

Инж. Ботьо Арабаджиев - директор на ЮЦДП-Смолян: "Това е помпа, която засмуква вода от определен водоизточник или може съответно да е цистерна, която е наблизо до него и съответно тази помпа загребва водата и нагнетява в струйника, който се насочва към пожара, към огъня."

Тази година Смолянско е пощадено от огнените стихии, но миналата бушуваха два големи горски пожара край Смолян и Златоград, които унищожиха над 400 декара гори. Южноцентралното държавно предприятие разполага с осем автомобила и ще закупи и оборудва още 15 с противопожарна техника. Министерството на земеделието планира още да подсигури видеонаблюдение на горските масиви, което да даде възможност за по-бързото локализиране на евентуални пожари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев за АЕЦ Белене: Надяваме се да вземем толкова, колкото дължим
Делян Добрев за АЕЦ "Белене": Надяваме се да вземем толкова, колкото дължим
По света и у нас в епицентъра на учението БРИЗ-2016
"По света и у нас" в епицентъра на учението "БРИЗ-2016"