НОВИНИ

В Благоевградско няма шивачи. Фирмите плащат, за да обучат и наемат хора

В бюрото по труда в Благоевград са обявени над 190 свободни места в шивашки фирми в региона. Желаещи, обаче много трудно се намират, тъй като възнагражденията са ниски. Затова от най-голямата шивашка фирма в региона са принудени да плащат тригодишен курс на обучение, за да могат да си осигурят квалифицирани работници.

bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 23.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В момента в завода за производство на дрехи работят 2 500 служители, но въпреки това фирмата отчита недостиг на персонал. Преди няколко години работниците там са били с 1 000 повече. Голяма част персонала на фирмата са били ученици, които са работили през летните месеци.

Тодор Гераксиев, директор на Център по професионално образование: „Голяма част от тях заминаха за чужбина. Доста млади хора след завършване се насочиха към висши учебни заведения...”

Емирхан Юсеин пътува всеки ден над 20 километра, за да отиде на работа в шивашката фирма. Казва, че в региона няма много възможности за работа.

Емирхан Юсеин, шивачка: "Заплащането трябва да е най-малката работна заплата над 600 лева, че да може да е добре.”
Ваня Узунова, шивачка: „Не е чак толкова лека, за да кажеш, както те го казват, това е лека промишленост. Не, за мен това не е лека промишленост. Това е постоянно с машини, игли, ножици.”

От ръководството на фирмата разказаха, че за да решат кадровия проблем са изградили център, в който се обучават шивачки. Въпреки че това, което произвеждат не се продава от фирмата, те получават заплата от 220 до 400 лева месечно.

Тодор Гераксиев, директор на Център по професионално образование: „По-този начин стимулираме доста млади хора, които идват може би в началото привлечени от парите, които получават. След завършване на обучението е гарантирано, че ще запознат при нас работа.”

За да привлекат нови кадри от фирмата казаха, че са осигурили и безплатен транспорт за пътуващите шивачки, като те дори започват и по-късно работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Радев: Важно е да има регламент, който да слага край на вечния длъжник
Емил Радев: Важно е да има регламент, който да слага край на вечния длъжник
Климатологът Георги Рачев: Очаква ни нормално топло лято
Климатологът Георги Рачев: Очаква ни нормално топло лято