НОВИНИ

В Българското национално радио работят на студено

С якета и шалове работят в Българското национално радио през студените зимни дни. Причината - дограмата не е подменяна от 72-а година. За да се реализира проект за енергийно обновяване на сградата, са необходими повече от 4 милиона лева. Толкова пари накуп обаче не могат да бъдат отделени от годишния бюджет.Затова от радиото очакват помощ от държавата.

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:15, 28.02.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Тиксо по прозорците и уплътнения между тях - така служителите на БНР се борят със студа и течението. Вчера живакът в термометрите падна до 14-15 градуса при минимални изисквания за работните помещения от 20-23.

Александър Велев - генерален директор на БНР: Сградата не е пипана от 70 и някоя година, когато е била построена, 72-а. Това са първите дограми, въобще произвеждани в България - алуминиеви.

В момента радиото се отоплява по три начина - ТЕЦ, вътрешна топлофикация и печки. Резултатът - повече вредни емисии във въздуха и по-високи сметки за ток. Реализацията на проекта за енергийно обновяване ще струва около 4 милиона и половина с ДДС.

Ирена Мачева - икономически директор на БНР: Ние не можем в рамките на капиталовите разходи като бюджетно финансиране да заделяме всяка година по малка сума, за да успеем да постигнем нещо.
;

Не могат и да дадат парите накуп от бюджета, който не е увеличаван от 7 години.

Александър Велев - генерален директор на БНР: Не сме частна институция и не можем да кандидатстваме там, където кандидатстват собствениците на домове примерно и както се санират сградите на частните къщи. Не можем да кандидатстваме и по линия на общината, защото не сме общинска собственост, не сме и държавна собственост. Единственият начин, по който може да се случи това, е Министерския съвет да отпусне средства, за да санираме тази сграда.

Ръководството на радиото вече е изпратило писмо до министър-председателя и очаква решение.

До тогава радиослужителите ще си носят по-дебелите якетата и шалове, докато изпълняват своята обществена мисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ с празнична програма на 3 март
БНТ с празнична програма на 3 март
Проблеми в почистването на връх Шипка за празника
Проблеми в почистването на връх Шипка за празника