НОВИНИ

В две стада са открити положителни проби на чума по животните

В още две стада са потвърдени положителните проби за чума по животните - в Шарково и в Болярово. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов на брифинг след извънредното заседание на Междуведомствения щаб тази сутрин. Но евтаназията на дребни животни в района, планирана за днес, се отменя, за да се изчакат и последните резултати от взетите проби.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
12:00, 19.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Шест са огнищата с наличие на зараза от чума. Това са Болярово, Шарково, Воден, Кости, Крайново и Странджа.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Две са стадата, в които има констатирана положителна проба - едното е на баба Дора в контекста на това, че поради контактност има положителна проба, другото е в Болярово.

Активно ще се дезинфекцира 10-километровата зона около огнищата, а контролните пунктове ще имат допълнително оборудване. Създава се и местен координационен щаб за овладяване на ситуацията в засегнатите от чума населени места.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Междувременно цялата дезинфекция, която е необходима на населените места с дезинфекция на входовете и на други места, се извършва под усилен контрол.
;

Отменена е планираната за днес евтаназия на заразените животни.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Две са причините - едната е, че изчакваме резултатите и се опитваме да задържим огнищата и втората е това усещане за колебливост в политическото доверие.

В идните два дни се очакват и останалите резултати от пробите за наличие на зараза да бъдат готови.

Д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ: Ето ги протоколите от лабораторията "Монпелие", но тя е същата, в която ние изпращаме. Имаше някакво неразбиране и недостатъчна информация от страна на госпожа Нинова, че това са различни лаборатории. Тя е една и съща.

Във връзка с възникналите спорове около необходимостта от евтаназия и достоверността на пробите, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и земеделският министър Румен Порожанов поискаха да бъдат изслушани в парламента на утрешното заседание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП продължава да настоява за оставката на земеделския министър Румен Порожанов
БСП продължава да настоява за оставката на земеделския министър Румен Порожанов
Македонските партии с нов опит за споразумение
Македонските партии с нов опит за споразумение