НОВИНИ

Константин Попов: В момента МиГ-29 са необходими за българските ВВС

Бъдещето на българските ВВС не е МиГ-29, но в момента не можем без тях. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ председателят на комисията по отбрана към НС и бивш командир на ВВС Константин Попов.

bnt avatar logo
от БНТ
07:51, 29.11.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Бюджетът за отбрана за 2019 г. е рекордно голям и е разпределен правилно. Има ръст на 10% на заплатите в сектора, като за две години увеличението е 20%.

Бюджетът позволява инвестиции в сектора и ефективно планиране на средствата, допълни Константин Попов.

Константин Попов, председател на комисията по отбрана към НС: Българската армия е стълб на държавността, характеристика на държавата. Ако нямаш стабилна армия, се повдига въпросът каква ти е държавата.
;

В момента протичат проекти за поддръжка на съветските изтребители на въоръжение МиГ-29 и Су-25, като за това са отделени 128 млн. лв. По думите на Константин Попов, целта е да се осигури бойна способност на изтребителите на въоръжение в момента до закупуването на нови.

Константин Попов, председател на комисията по отбрана към НС: Това са едни доказани самолети, които имат способности, но не можем да разчитаме на тях за средно и далечно бъдеще. Бъдещето на българските ВВС не е МиГ-29, но в момента не можем без тях.

Трябва да се използват всички способности на българската военна индустрия, но и тя трябва да положи усилия да участва. Така Константин Попов коментира искането на „Авионамс“ да поддържа щурмовиците Су-25. Той допълни, че ремонтът на бойните изтребители МиГ-29 трябва да се извършва с условието, че модернизацията на авиацията ще се изпълни.

;

Константин Попов отказа да посочи кой е най-добрият изтребител от предложените за модернизирането на българските ВВС. Бившият командир на военновъздушните сили сподели, че му се иска процесът да е по-бърз, като изрази надеждата новите изтребители да пристигнат до 2-3 години.

Константин Попов, председател на комисията по отбрана към НС: България има нужда от една съвременна армия.

Разположените комплекси С-400 в Крим са за противовъздушна отбрана и Русия има правото да ги разполога, но превъоръжаването на такова малко пространство буди тревога, заяви Константин Попов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъдещето на Марица-Изток 2
Бъдещето на "Марица-Изток 2"
Кредитен експерт: Очаква се 2019 г. да е стабилна на кредитния пазар
Кредитен експерт: Очаква се 2019 г. да е стабилна на кредитния пазар