НОВИНИ

В Зимбабве подготвят импийчмънт срещу Мугабе

Задействане на импийчмънт срещу президента Робърт Мугабе ще обсъдят днес следобед депутати от управляващата партия "Африкански национален съюз Зимбабве- Патриотичен фронт"

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:17, 20.11.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
зимбабве подготвят импийчмънт мугабе

По-рано партията призова 93-годишния Мугабе да подаде оставка до 12:00 часа днес, добавяйки че в противен случая ще бъде задействана процедурата за импийчмънт.

Мугабе отказа да подаде оставка в уговорения срок.

Междувременно военното командване на Зимбабве и активисти на ЗАНУ-ПФ обсъждат възможността за конфискация на имуществото и активите на Мугабе, пише британският вестник "Таймс".

Семейството на президента разполага с големи площи обработваема земя, завзета от бели фермери, а продукцията от тези земи се продава в супермаркетите на страната. Другите активи на семейството са две частни училища и частна детска гради, апартаменти и къщи в луксозен квартал на столицата Хараре, както и луксозна къща в Йоханесбург, Южно-Африканската република (ЮАР).

Средата на месеца военния елит на страната с някои политици от управляващата партия предприеха действия за отстраняването от власт на нефелния Мугабе, който управлява страната вече 37 години. Тези действията носеха белезите на безкръвен преврат. Въпреки сигналите за президента за оставка, той продължи да се инати, което задълбочи кризата и така се стигна до процедурата за импийчмън

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпределиха ресорите на заместник-министрите на здравеопазването
Разпределиха ресорите на заместник-министрите на здравеопазването
Меркел отмени преговорите с холандския премиер
Меркел отмени преговорите с холандския премиер