НОВИНИ

ВАП е разпоредила мащабни съвместни проверки на възпитателните училища-интернати

Върховната административна прокуратура е разпоредила мащабни съвместни проверки на възпитателните училища-интернати в страната, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:03, 18.01.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
вап разпоредила мащабни съвместни проверки възпитателните училища интернати

Във ВАП е постъпил сигнал от омбудсмана Мая Манолова за нарушения във възпитателните училища-интернати в Ракитово, обл. Пазарджик, и в с. Завет, обл. Разград, както и в социално-педагогическия интернат в с. Подем, обл. Плевен. Нарушенията засягат корекционно-възпитателната работа, свързана с настанените в интернатите деца, упражнявано от страна на възпитателите физическо и психическо насилие, унизително отношение, използване на методи на възпитание, уронващи достойнството на децата. Констатации за подобни нарушения са били направени и при извършената през 2014 г. комплексна проверка във възпитателните училища-интернати и социално-педагогическите интернати на територията на цялата страна, посочват от прокуратурата. Въпреки предприетите тогава действия от компетентните органи, нарушенията се повтарят, констатираните проблеми не са преодолени. Това изисква засилен контрол и предприемането на всички необходими административни, социални и образователни мерки за закрила на децата от всички форми на насилие, посегателство или злоупотреба, липса на грижи или небрежно отношение, добавят от прокуратурата.
Съвместните проверки са възложени на окръжните прокуратури в Сливен, Ямбол, Силистра, Разград, Плевен, Габрово и Пазарджик, на председателя на Държавната агенция за закрила на детето, на министрите на образованието и науката, на здравеопазването и на финансите и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София се бори със снега
София се бори със снега
Обявено е бедствено положение  в Дуловската община  на Силистренска област
Обявено е бедствено положение в Дуловската община на Силистренска област