НОВИНИ

Варна се включва в „Надиграй ме“

Във варненското училище „Елин Пелин“ днес повече от 100 деца танцуваха през голямото междучасие, за да подкрепят инициативата на БНТ 2 „Надиграй ме“. Част от лицата на телевизията във Варна също се включиха, за да покажат, че българският фолклор има място в живота ни и днес.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева
16:55, 22.04.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Малки и големи ученици извиха право хоро в училищния двор, но показаха уменията си и в по-сложните хора. Училище “Елин Пелин” е единственото училище в България, в което се изучават български народни танци от първи до 12-и клас.

Васил Коев - ученик: "Има живот в това нещо, пак е вид спорт, изразходва се енергия, но най-вече защото ме влече, аз от първи клас си уча, интересно ми е просто.”
Галя Ивова - ученичка: "Харесват ми танците, харесва ми тръпката, когато изляза на сцена. Харесва ми, не мога да го опиша с думи. Наистина ми харесва."

Повече от две десетилетия в училището има хореографски паралелки, в които децата се запознават с традициите на българския бит и фолклор.

Радослав Иванов – учител по народни танци: "Българският фолклор възпитава в ценности преди всичко, което допринася за обирането на това пошлото. Другото, което е то възпитава в дисциплина, която е много важна един ден, когато тръгнат на работа."

Учениците от училище „Елин Пелин“ пожелаха и успех на варненския отбор в това издание на „Надиграй ме“ - танцовия ансамбъл на Националната гимназия „Константин Преславски“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристалина Георгиева: Никога не съм имала връзки с Държавна сигурност
Кристалина Георгиева: Никога не съм имала връзки с Държавна сигурност
Захариева: Трябва да променим манталитета на магистратите
Захариева: "Трябва да променим манталитета на магистратите"