НОВИНИ

Вдигат пенсиите с 6,7% от юли догодина

Пенсиите от юли догодина ще се вдигнат с 6,7%. Минималната ще се увеличи на 250 лева, а максималната се запазва на ниво от 1200 лв. Това е записано в Закона за държавното обществено осигуряване, който депутатите приеха днес на второ четене.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:10, 04.12.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Според приетите норми се запазва обезщетението за втората година на майчинството на 380 лева. Запазват се и обезщетенията при безработица.

Основен спор в пленарната зала предизвика увеличението на пенсиите. От ДПС поискаха те да се увеличат още от януари, а не от юли.

От БСП поискаха преизчисляване на всички пенсии начислени преди 31 декември 2016 г. от 1 септември 2020 г. Мотивът - в момента има съществена разлика между старите и новите пенсии за един ѝ същи стаж и възраст.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Този бюджет действително трябва да прави баланс между всички интереси между приходи и разходи, и между интересите на абсолютно всички хора, които зависят от бюджета, който ще приемете днес.
Корнелия Нинова, председател на ПГ на БСП "За България": За пореден път от парламентарната група на БСП правим такова предложение в бюджета на държавата и по-специално в бюджета на ДОО за преизчисляване на всички пенсии. Казвате, че имате рекорден излишък, още един приход за увеличаване на пенсиите. Тогава защо не искате? Имате един отговор няма пари. Ние ви предлагаме откъде да дойдат парите.
Хасан Адемов, депутат от ПГ на ДПС: Разликата между купуването на самолети, харченето на пари за нещо друго, примерно за саниране, е че пенсионната система изисква устойчиво финансиране. Ако тази година сме купили самолети, догодина откъде ще ги вземем тези пари. Въпросът с устойчивостта в пенсионната система е изключително важен.
Михо Михов, депутат от ПГ на "Обединени патриоти": Не мога да се съглася с аргументите - "не" на оръжията, "да" на пенсиите. Само ще завърша с една пословица, че народите, които изковаха от мечовете плугове днес работят за народите, които се запазиха мечовете.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два квартала и пет училища в Русе са без парно
Два квартала и пет училища в Русе са без парно
НАТО даде началото на нова инициатива за готовност на силите на Алианса
НАТО даде началото на нова инициатива за готовност на силите на Алианса