НОВИНИ

Видеоклип показва какви са днешните германци

Be Deutsch, „Бъди германец", но на смесица от английски и немски - посланието идва от видеоклип на германския сатирик Ян Бьомерман и бързо се превърна в хит в социалните мрежи.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче Веле
19:18, 05.04.2016
Чете се за: 00:47 мин.
Още
Видеоклип показва какви са днешните германци

Близо два и половина милиона души вече са гледали клипа на Ян Бьомерман в Ютюб. Сатирикът, който е носител на най-голямата телевизионна награда в Германия и наскоро беше обявен от едно списание за човека с най-силно влияние върху общественото мнение, е успял наистина да опакова огромно количества клишета за германците: като се почне от безобидните сандали, велосипеди, вурстове или немски овчарки и се стигне до Хитлер.

Но всъщност клипът му - освен че е агресивен и сатиричен - съдържа много умни и диференцирани послания за днешна Германия. Самият рефрен е страшно показателен: „Ние сме горди с това, че не сме горди" - тоест, горди с изкоренения национализъм, от който цял свят изпати. Оптиката и стилистиката на клипа не случайно препращат към култовата група „Рамщайн", а публицистичният патос на Бьомерман е насочен срещу политическата демагогия, включително на задгранични дейци като Тръмп, Ердоган или Вилдерс.

Сатирикът наистина е успял да смеси във видеото цялото германско всекидневие и бурните политически дискусии във връзка с бежанците. Че дори стига до Просвещението и „Категорическия императив" на Кант, което особено ме развесели. Впрочем, Бьомерман в момента пак е в окото на бурята: около едно негово присмехулно стихотворение за Ердоган избухна истински скандал, предаването на Бьомерман беше извадено от видеотеката на телевизията и дори канцлерката Меркел заяви, че текстът е бил писан с умисъл да засегне Ердоган.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли дом Пловдивската опера
Ще има ли дом Пловдивската опера
Атанас Мерджанов: Кандидатите за лидер на БСП няма да са повече от седем
Атанас Мерджанов: Кандидатите за лидер на БСП няма да са повече от седем