НОВИНИ

Вирусът Зика е по-опасен, отколкото се предполагаше досега

Вирусът Зика предизвиква по-голямо безпокойство, отколкото се смяташе досега, заявиха ръководители на американските санитарни власти, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес. Те настояха американският Конгрес да деблокира допълнителни средства за изследвания.

bnt avatar logo
от БТА
10:37, 12.04.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още
вирусът зика опасен отколкото предполагаше досега

През февруари администрацията на Обама поиска от Конгреса да отпусне 1,9 милиарда долара за изследвания за ваксина и антивируси срещу епидемията от Зика.
Предаван чрез ухапване от комари Aedes aegypti, които се срещат в Латинска Америка и на Карибските острови, вирусът Зика е виновен за редица случаи на вродени малформации у пеленачета, включително микроцефалия - значително намаляване размерите на черепа, умствена изостаналост, и за редки неврологични заболявания у възрастни хора.
"Трябва обезателно да сме готови - заяви заместник-директорът на Американските центрове за контрол и превенция на болестта д-р Ан Шучат. - Всеки ден научаваме нови неща за вируса Зика. Повечето от тях будят тревога."
Настоявайки да се деблокират бързо средства, директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести към Националните здравни институти на САЩ д-р Антъни Фаучи отбеляза мащабите на изследванията, които трябва да се извършат върху този "странен вирус". "Трябваше да взема от средствата, които първоначално бяха предназначени за други изследвания", разкри той.
В Пуерто Рико заразените с вируса Зика до края на годината може да са стотици хиляди, предупредиха американските здравни власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират музикалното училище във Варна
Ремонтират музикалното училище във Варна
Пристигнаха първите данни от българската апаратура на борда на Протон - М
Пристигнаха първите данни от българската апаратура на борда на "Протон - М"