Високи температури и пожари в Северна Европа

Стотици хора бяха евакуирани в Норвегия заради горски пожари. Стихията все още не е овладяна. Съседна Швеция също се бори с пожари. Експерти предупреждават за драматична заплаха от разпространяване на огнищата и в други части на Стария континент заради необичайна суша.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:17, 24.04.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Пожарите лумнали от горите на Сокндал в Югоизточна Норвегия. Огънят бързо се разразил и принудил обитателите на 150 къщи да се евакуират. Властите съобщиха, че стихията вече е изпепелила над 7 квадратни километра.

Нилс Егил Хагерунд - шеф на пожарна команда: Вятърът е най-голямото предизвикателство.

В Швеция около 50 души бяха евакуирани заради настъплението на огнената стихия.

Полша осъмна с пейзажи, наподобяващи Сахара. Оказа се, че бурята не е пустинна, а е от голямото запрашаване, предизвикано от сухото време.

;

През празничните за католиците дни пожари лумнаха и в Германия. Там метеоролозите вече предупредиха, че през следващите месеци страната е заплашена от суша.

Кнут Сиерк: Почвата е много запалима. Само една угарка да бъде хвърлена и гората ще лумне.

През последните години горските пожари зачестиха в Северна Европа. Но лумването на пожари през април е изключително притеснително, предупреждават климатолозите.

Причина за огненото бедствие е изключително сухата зима в тази част на Европа. Прогнозата е и лятото да е такова. За разлика от Южната част на континента, където се очакват бури и наводнения.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 50 миньори загинаха при добив на нефрит в Мианмар
Над 50 миньори загинаха при добив на нефрит в Мианмар
Метрото тръгва от Красно село до бул. Владимир Вазов ​до края на годината
Метрото тръгва от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов" ​до края на годината