НОВИНИ

ВМЗ-Сопот и „Кинтекс“ влизат в списъка на забранените за приватизация дружества

Военно-промишлените предприятия Кинтекс и ВМЗ Сопот няма да бъдат приватизирани. В това увериха след днешното правителствено заседание ресорните министри Божидар Лукарски и Владислав Горанов.

вмз сопот кинтекс влизат списъка забранените приватизация дружества
bnt avatar logo
от БНТ
13:14, 13.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

За да се гарантира, че дружествата няма да бъдат раздържавени, те ще влязат в забранителния списък за приватизация. Уточнението от двамата министри се наложи, след като преди дни приватизацията на двете дружества бе заложена в средносрочната бюджетна прогноза до 2019 г. Обяснението на Горанов и Лукарски за грешката е разминаване между Агенцията за приватизация и икономическото министерство.

Владислав Горанов, министър на финансите
Сработила е стандартна процедура, при която всички дружества, които са извън забранителния списък за приватизация, трябва да бъдат задължително обявени за такива. А в конкретния случай вероятно АП е могло да консултира тази позиция с ресорния си министър, но в хода на съставяне на 3-годишната бюджетна прогноза тя е спазила закона, без да се консултира по целесъобразност с ресорния министър, в резултат на което е посочила план за приватизация на тези дружества, които са извън забранителния списък. Така че по тази тема нищо ново и нищо драматично.

Божидар Лукарски, министър на икономиката
Изрично тази тема бе разисквана извън дневния ред на МС. Докладвахме заедно с министър Горанов на премиера и на колегите ситуацията, в съответствие с което на МС взехме решение изрично и ВМЗ и Кинтекс да бъдат вкарани в забранителния списък за приватизация, т.е. да не бъдат подлагани на такава.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Низамов-Перата е заплашвал афганистанците с нож и пистолет
Петър Низамов-Перата е заплашвал афганистанците с нож и пистолет
Авиодиспечерите на летище Завентем продължават да стачкуват
Авиодиспечерите на летище "Завентем" продължават да стачкуват