Вносно свинско месо залива родния пазар преди празниците. Заради недостиг на българско месо от началото на годината в страната са внесени 64 хиляди тона свинско от Европа. То е по-евтино от нашето с около 2 лева за килограм. Дали обаче е по-предпочитано...
Вносно свинско месо залива родния пазар преди празниците. Заради недостиг на българско месо от началото на годината в страната са внесени 64 хиляди тона свинско от Европа. То е по-евтино от нашето с около 2 лева за килограм. Дали обаче е по-предпочитано пред българското?
Испания, Германия, Франция и Белгия са основните вносители на свинско у нас. За Коледа се очаква магазините да бъдат залети с вносното месо. В същото време в България се произвежда средно по 70 хиляди тона свинско на година. Голяма част от клиентите залагат на прясно българско месо, въпреки по-високата му цена.
"Има клиенти, които от 10 години си пазаруват при нас, и макар че е малко по-скъпо от вносното, се купува", казва Ивана Янкова - управител на магазин за месо.
В момента заради коледните пости, потреблението на свинско месо още е слабо. "Още е рано за празниците. Към 10-15 декември започват да пазаруват. Купува се бут с кост, без кост, котлет, пържолка, врат с кост, без кост", изрежда Янкова.
Родните производители разчитат оборота да се вдигне и заради промоциите, които традиционно търговците обявят малко преди Коледа. Тогава цените на нашето месо почти се изравняват с тези на чуждото.
В момента БНТ2 провежда кампания в подкрепа на българските млекопроизводители. Затова ви призоваваме - купувайте българското!