Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

​Водата от изворните чешми в Шумен е опасна за здравето на хората

Водата от изворните чешми в Шумен е опасна за здравето, предупреждават от местната здравна инспекция. Резултатите от лабораторните изследвания на водите от четири градски чешми показват отклонения от микробиологичните норми.

от Здравка Русева
07:09, 05.10.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Градските чешми са алтернатива за хората, които не си купуват минерална вода. Всеки ден пред тях се редят шуменци, които пълнят по няколко туби наведнъж.

Илия Елков: Става за пиене. Има малко варовик в нея. Всичките идват тука, защото, може би, няма хлорна вар. Носи се приказка, че е лековита, ама няма нищо лековито.

Водата от изворните чешми често променя качествата си. Хората обаче не знаят и не търсят информация, каквато периодично се публикува на сайта на здравната инспекция.

Вергил Борисов: Не следя такава информация... Току-що от тебе разбрах, че водата е заразена. Малко ми е притеснено, но не мисля, че ще е проблем две глътки.

Стоян Панев: Защо няма поставена на всяка една чешма табела през колко време периодично се изследва тази вода. Хората да имат някаква представа.

От РЗИ препоръчват хората да не пият вода от изворните чешми.

д-р Йовка Костова, РЗИ-Шумен: Съвсем естествено за тези води е в определени периоди в зависимост от това през какви пластове на почвата преминават те да показват различни промени.

Заради метеорологичните условия понякога и водата от централното водоснабдяване не отговаря на хигиенните норми, но тя подлежи на ежедневен здравен контрол. Освен това, при нужда допълнително се обеззаразява.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отглеждането на малини като алтернатива на тютюнопроизводството
Отглеждането на малини като алтернатива на тютюнопроизводството
Идеи за спасяването на тютюневия град в Пловдив
Идеи за спасяването на тютюневия град в Пловдив