НОВИНИ

Все повече ученици работят през лятната ваканция на Черноморието

Увеличават се учениците на възраст от 16 до 18 години, които искат да работят през лятната ваканция. До средата на юни в Инспекцията по труда във Варна са подадени 420 молби за наемане на работа на непълнолетни. Те са с 65 повече в сравнение с миналата година. По Черноморието много от ученицте работят в сферата на туризма.

bnt avatar logo
от Елена Григорова
06:53, 19.06.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

По време на лятната ваканция много деца работят, за да си изкарат сами джобните пари или пък да помогнат на семейния бюджет. Повечето от тях ги наемат като сервитьори, бармани или рецепционисти в хотелите. Това става, след като работодателите са представили съответните документи в Инспекцията по труда.

Иван Иванов, директор на Инспекцията по труда във Варна: Детето е задължено да си извади медицинско, което се заверява от лекарска консултативна комисия и ако ще започне работа преди първи юли, когато все още има учебни занятия, трябва да предостави от учебното заведение служебен документ бележка и не на последно място декларация от родителя на детето, който декларира пред нас, че е запознат с условията, при които ще работи детето.


;

В работния процес децата трябва да са максимално защитени от трудови злополуки. Наблюденията са, че работодателите масово спазват изискванията. Но има и случаи, при които са констатирани груби нарушения.

Иван Иванов, директор на Инспекцията по труда във Варна: Относно грубото нарушение наемане на непълнолетен работник без разрешение от Инспекцията по труда, което е криминализирано, съгласно българското законодателство, предаваме акта на Районна прокуратура за повдигане на обвинение към работодателя. През изминалата година имаме 13 нарушения, констатирани от Инспекцията по труда.

Санкциите за работодатели, които не спазват законовите изисквания, свързани с наемането на непълнолетни, са между 1 500 и 15 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събарят сградата на художниците в Пловдив, новата трябва да е готова до април
Събарят сградата на художниците в Пловдив, новата трябва да е готова до април
Един човек загина, а четирима са тежко ранени при стрелба в шведския град Малмьо
Един човек загина, а четирима са тежко ранени при стрелба в шведския град Малмьо