НОВИНИ

Всички учители ще получат повишението на заплатите си, обеща министър Вълчев

В навечерието на първия учебен ден всички учебници са готови с изключение на два учебника по английски език, които ще бъдат в училищата до средата на следващата седмица. Това каза в студиото на "Денят започва" министърът на образованието Красимир Вълчев.

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 14.09.2017
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Малко повече от 200 хиляди са децата, които не са обхванати от образователната система. Около 1000 са учителите, които не достигат, предимно за предмети като математика и физика, но от Министерството търсят решение на въпроса. Министър Вълчев обеща до края на октомври всички учители да получат повишението на заплатите си. В студиото на "Денят започва" министър Вълчев обясни какви са мерките, които вземат, за да се реши проблемът с дефицита на учители.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Много училища в момента използват учители, които са навлезли в пенсионна възраст. Има известен резерв на пазара на труда. На конференция в 10 часа ще обсъждаме точно тези алтернативни пътеки - млади хора да заемат учителска професия без учителска правоспособност временно. Надявам се да привлечем от други професии към учителската хора точно с тези политики и политиките, които правим в системата на висшето образование за насърчаване на приема, увеличаване на финансирането в т.нар. приоритетни професионални направления. Това са професионалните направления, към които има очакван бъдещ недостиг на пазара на труда. Там са и математиката и физиката. Анализите ни към днешна дата показват, че това дава резултат, но не е достатъчен.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Църквата Св. Св. Петър и Павел в Беренде ще бъде реставрирана
Църквата "Св. Св. Петър и Павел" в Беренде ще бъде реставрирана
Ще се забави ли лечението на децата след рокадата във Фонда?
Ще се забави ли лечението на децата след рокадата във Фонда?