НОВИНИ

Във Варна днес официално откриват летния сезон

Във Варна днес официално откриват летния сезон - на най-посещаваните плажове вече има спасители, лекари и работещи заведения. На места ремонтите и строителството продължават, но за най-активния период - след средата на юни, всички дейности край плажа и по крайбрежната алея трябва да спрат. През миналата година основните проблеми бяха замърсената вода на Офицерския плаж, движението на коли по Крайбрежната алея и липсата на концесионери за някои от плажовете.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
08:18, 20.05.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

За туристите и тази година няма да има промяна в цените за чадър и шезлонг - те са по 5 лева. Проверка по плажната ивица показа, че повечето наематели и концесионери са готови, в очакване на туристите са и заведенията по крайбрежието.

Варненските плажове са готови за първите си гости. Осигурени са медицински екипи и спасители за най-посещаваните ивици. Неохраняем остава Офицерският плаж, който миналата година година беше затворен заради замърсяване на водата. На останалите вече са сложени чадъри, а цената им остава без промяна - 5 лева. Теодора Чакърова има четири деца и обича да ги води на плаж, като предпочита началото на сезона.

Теодора Чакърова
„Тук в началото на сезона е чисто, но после, като се напълни с хора, никой не си раздига опаковките, фасовете и става много неприятно за посещение. От много време не ми се случвало да се насладя на шезлонг и чадър, но предпочитам да си нося сама чадъра, да си спестя някой лев."

Повечето заведения и плажни барове по Крайбрежната алея вече работят. Продължава реставрирането на морските бани, работи се в северната част, където ще има още заведения.

Стефка Панова
„Тук е доста замърсено от заведенията, от колите. Много е прашно, ще е хубаво да спрат движението тук да няма коли."

В момента за автомобили е забранен участъкът от Рибарския плаж до басейн "Приморски". С изграждането на безплатен паркинг с над 650 места до входа през спирка „Почивка" се очаква забраната да обхване цялата алея. Строителството на паркинга трябва да приключи до 15-ти август. В началото на юни ще заработи и обновената водна пързалка „Ролбата" на Южния плаж във Варна.

;

Във Варненска област неохраняемите плажове са 26, за три се очаква до края на месеца да бъдат сключени договори. На плажовете, към които няма интерес за стопанисване, но са посещавани, държавата ще осигури спасители, а общините ще се грижат за чистотата. Концесионерите от Варна обещават тази година да има зона за улеснен достъп с детски и инвалидни колички и напомнят, че искането им да има плажна полиция още чака отговор. Подготвят се и различни атракции за активния летен сезон, а на 15 юни плажът във Варна ще е домакин на голямо МТВ-парти като Европейска младежка столица. Тогава тук, на плажа се очаква да се съберат към 35 хиляди души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени проверки на басейните в навечерието на летния сезон
Засилени проверки на басейните в навечерието на летния сезон
Горското стопанство „Цонево“ ще залеси 117 декара нови гори
Горското стопанство „Цонево“ ще залеси 117 декара нови гори