НОВИНИ

Във ВСС вече ще гласуват явно

Кадровите решения в съдийската и прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ ще се взимат с явно гласуване, реши окончателно парламентът. Депутатите приеха днес на второ четене промените в Закона за съдебната власт. Решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати ще се вземат самостоятелно съответно от колегията на съдиите и от колегията на прокурорите и следователите.

bnt avatar logo
от БТА
13:54, 31.03.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
всс вече гласуват явно

Кадровите решения в съдийската колегия на ВСС ще се приемат с мнозинство не по-малко от осем гласа, в прокурорската - с не по-малко от шест гласа. Останалите решения ще се взимат с мнозинство от повече от половината от присъстващите. Няма да се допуска гласуване "въздържал се".

Явното гласуване по кадрови въпроси беше прието с гласовете на управляващото мнозинство, от "БСП лява България" и ДПС бяха "против".

Михаил Миков /"БСП лява България"/ коментира, че явното гласуване ще направи ВСС политически зависим орган. Очевидно с тази промяна управляващите, правителството искат да реализират стриктен контрол върху всеки отделен член на ВСС, коментира той.

Атанас Атанасов /Реформаторски блок/ посочи, че според закона за членове на ВСС се избират магистрати с високи нравствени качества. Това не е празна фраза, това трябва да са хора, които нямат страх от решенията, които вземат, коментира той. Тайното гласуване е за страхливци, заключи Атанасов.

Според Христиан Митев /Патриотичен фронт/ явното гласуване ще отговори на очакванията на българските граждани и ще се повиши отговорността на членовете на ВСС пред обществото.

Кога една корупционна практика може да бъде успешна - когато получилият облагата може да бъде проконтролиран дали е изпълнил поетия ангажимент, коментира Четин Казак /ДПС/ относно явния вот. Тези неща за отговорност и прозрачност са смешни, възрази той.

Депутатите приеха още да бъдат създадени постоянни комисии по атестирането и конкурсите към всяка от колегиите на ВСС, в които да участват и действащи магистрати. Мандатът на избраните членове на комисиите по атестирането и конкурсите ще е едногодишен. Съдия, прокурор или следовател няма да може да бъде избиран за член на съответната комисия за повече от два последователни мандата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животновъди в стачна готовност
Животновъди в стачна готовност
117 млрд. евро са били необслужваните кредити в Гърция през 2015 г.
117 млрд. евро са били необслужваните кредити в Гърция през 2015 г.