НОВИНИ

Въвеждат уикенд винетка, която ще е по-евтина от седмичната

От година ще бъдат въведени електронни винетки, ще има и нов вид - винетка за уикенда. Министърът на регионалното развитие коментира темата в кулоарите на парламента.

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:30, 13.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Уикенд винетката се въвежда с промените в Закона за пътищата. Тя ще бъде по-евтина от седмичната и вероятно ще струва 10 лева.

Предвидено е времевият диапазан на уикенд винетката да се определи с Наредба след обществен дебат. Някои предлагат да е от 12 часа на обяд в петък до неделя в полунощ. Министърът има и друга идея.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Може би ще обсъдим тази тема да е от петък по-късния диапазон, следобедните часове до понеделник сутринта. Много хора се прибират съответно по работните си и родните си места в понеделник сутринта.

Тази година е последната, в която купуваме хартиени стикери, които се лепят по стъклата на автомобилите. От януари догодина се въвежда електронната винетка.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Няма да има хартиени стикери. Знаете, само по номера на автомобилите ще се разпознават.

Новите винетки ще може да се купуват чрез мобилно приложение с изпращане на СМС и през интернет, също от бензиностанциите и областните пътни управления. Министърът очаква в средата на следващата година тол системата, която ще обхваща само тежкотоварни автомобили над 3,5 тона, да започне да генерира приходи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцки медии: Срещата Ердоган-Ципрас е преминала в напрегната атмосфера
Гръцки медии: Срещата Ердоган-Ципрас е преминала в напрегната атмосфера
Йорданка Фандъкова провери изпълнението на ремонта на бул. Тодор Каблешков
Йорданка Фандъкова провери изпълнението на ремонта на бул. "Тодор Каблешков"