НОВИНИ

Й. Фандъкова: София ще кандидатства за "Зелена столица на Европа"

София ще се бори за титлата "Зелена столица на Европа". Тази титла се дава от Европейската комисия. Това каза в предаването "Още от деня" кметът на София-Йорданка Фандъкова.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева
18:48, 07.04.2016
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
фандъкова софия кандидатства зелена столица европа

Фандъкова поясни, че много важно е градът, който ще кандидатства за тази титла да отговаря на редица условия и всички те са насочени към реализиране на зелени политики. "Тъй като в основата на нашето виждане за развитието на града е именно това. Ние сме решили да се подготвим като имаме подкрепата на гражданите, като общината трябва да свърши своята работа, а именно: модернизацията на Градския транспорт, чрез строежа на метрото, новите трамваи, тролеи, автобуси, управлението на отпадъците, енергийната ефективност и безспорно развитието на зелената система", каза още столичният кмет.

Фандъкова каза, че предстои откриването на новия парк "Възраждане". Тя допълни, че трябва да се намери акцент при кандидатстването на града за "Зелена столица", за това какъв ще бъде той ще решават екип от специалисти и гражданите.

Всички очакваме градът да стане по-чист, въздуха да стане по- чист и по-приятен за живеене и разходка. Това става чрез зелените политики, на които сме заложили.

Относно строежа на метрото и затварянето на централни улици и булеварди Фандъкова каза, че е доволна от подкрепата на гражданите, които са се убедили в удобството на метрото. Само след 3 години и половина ще има нови 12 км метролинии, 12 метростанции, ще се свържат няколко квартала на София с метрото и така още 100 хиляди души ще пътуват в най-удобния и най-екологичния транспорт.

Метрото на София се харесва от хората и не случайно 350 хиляди души пътуват с метрото, каза още Фандъкова. По думите ѝ с изграждането на третата линия ще се спестяват 90 хиляди тона годишно вредни емисии. Това е много важно, защото въздухът на София не е достатъчно чист. Нашата мисия е и със строежа на метрото и с други мерки да повишим чистотата на въздуха, допълни тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП иска да се намали ДДС-то върху детските надбавки
БСП иска да се намали ДДС-то върху детските надбавки
Храни с неустановен произход откриха в Кюстендил
Храни с неустановен произход откриха в Кюстендил