Първите ягоди ,които се произвеждат в района на гоцеделчевско вече се продават, но не на тържища и пазари, а на пътя до нивата където се отглежда културата. Цената за килограм сега е 3 лева. След 10 дни, когато се очаква да бъде разгара на беритбата,...
Първите ягоди ,които се произвеждат в района на гоцеделчевско вече се продават, но не на тържища и пазари, а на пътя до нивата където се отглежда културата. Цената за килограм сега е 3 лева. След 10 дни, когато се очаква да бъде разгара на беритбата, ароматният плод ще се предлага директно от поризводителите с 50 стотинки по-евтино. Заради дъждовете една трета от реколтата е изгнила.
Рамуш Чауш отглежда био ягоди на площ около 30 декара до пътя за гоцеделчевското село Дъбница. От една седмица на сергия до нивата изкарва по 20 касетки на ден, които бързо разпродава, защото сладкият плод е без химикали и ароматен. Ако дъждовете не спрат голяма част от реколтата може да изгние притеснен е стопанинът, който влага хиляди левове в отглеждането на ягоди.
Рамуш Чауш, произоводител на ягоди: „ Пордукцията заедно с плода просто загни, не може да диша просто кореновата система знаете и хлорофозата ги съсипа, защото знаете при мене е биологично производството 100 процента .”
Производителят няма осигурени пазари за екологичните ягоди, които отглежда по холандски модел. Разчита на хората, които вече са купували през миналите години или пък минават случайно покрай нивата му. Според Рамуш държавата трябва да осигурява изкупуване на земеделска продукция .
Рамуш Чауш: „Държава, тя казва това си е твой проблем, но при проблем, че държавата ни не е изградила още пазар не знам какво може да ти помогне, но всеки сам трудно ще стане.”
Ако природата е благоприятна стопанинът очаква тази година от декар да изкара най-малко един тон ягоди. След две седмици когато е разгара на кампанията ще наеме и около 20-ина работници от близките села. Ще им плаща дневна надница за месец и половина.
Полет на началника на щаба на либийската армия загуби радиовръзка над Анкара