НОВИНИ

Ясни са моделите на изпитите след 10. клас

Просветното министерство качи на сайта си примерни задачи и теми от тестовете по български език и математика за 10. клас, по които да се готвят учениците. Новината съобщи за "По света и у нас" зам.-министърът Таня Михайлова. За първи път тази година и десетокласниците ще се явяват на Национално външно оценяване. Изпитите ще се проведат на 9 и 11 юни в два слети учебни часа. За първи път в четвърти клас пък отпадат две от "малките матури ". Още от Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:21, 06.09.2019
Чете се за: 01:14 мин.
Още

За първи път тазгодишните десетокласници ще завършат Първи гимназиален етап. Затова ще имат задължителни изпити, чиито параметри вече са ясни.

Изпитите по български език и по математика след десети клас ще са с продължителност час и половина. Тестът по български ще е от 23 въпроса, а този по математика - от 17.

От качените модели става ясно, че задачите по български ще са с избираем, кратък свободен отговор, разширен свободен отговор, за редактиране и за създаване на текст. Авторите са от Паисий Хилендарски до Йордан Радичков. По математика 15 задачи са с избираем, а 2 с разширен свободен отговор.

Венелина Николова, директор на 125-то СУ: Смятам обаче, че едно изпитване по български език е достатъчно, според мен е не е необходимо всички да бъдат изпитвани по математика.

Оценките ще са в точки, ще се вписват в Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап.

Таня Михайлова, зам.- министър на образованието и науката: Те са необходими на учениците от Обединените училища, които ще кандидатстват по допълнителния държавен план-прием.

Точките няма да се вписват обаче в дипломата след 12. клас, там ще има оценки само по профилиращите предмети.

Ако ученик се е профилирал обаче в природни науки, а после реши да учи история, университетите обещават да приемат и оценките от 10. клас.

Таня Михайлова, зам. министър на образованието и науката: Имаме уверения от Университетите, че няма да има проблеми никакви за учениците.

В четвърти клас тази година отпадат "малките матури" по "Човекът и обществото" и "Човекът и природата".

Емилия Найденова, начален учител: Самото натоварване на децата ще бъде много по-малко.

Изпитите по български и математика обаче са увеличават от 40 на 60 минути. Тази година отпадат задължителните и сложни за попълване тематични разпределения. Учителите вече ще имат по-голяма свобода, например да отделят повече от един урок за дадена тема или да намалят друга.

Емилия Найденова, начален учител: Огромна тежест беше, защото писането беше неистово.

Така министерството прави стъпка за намаляване на административната тежест в училище, но отговорността учителят да предаде съвестно материала остава.

;

Вижте цялото интервю със зам. - министър Таня Михайлова за новите изпити след 10. клас, за "малките матури" в 4. клас, за отпадането на тематичните разпределения, в колко училища ще продължат ремонтите преди началото на учебната година и колко ще бъдат първокласниците тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Българското правителство години наред отделя милиарди за здравеопазване
Борисов: Българското правителство години наред отделя милиарди за здравеопазване
Тази вечер на Аполония: Концерт за 75-ия рожден ден на Кирил Маричков
Тази вечер на "Аполония": Концерт за 75-ия рожден ден на Кирил Маричков