НОВИНИ

Йотова: Трябва да имаме политика за представяне на българското вино в чужбина

Страната ни трябва да има цялостна политика за представянето на българското винопроизводство в чужбина. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в ритуала по зарязване на лозята край септемврийското село Славовица. Според Илияна Йотова малките градове и села трябва да са живи, за да има работещо земеделие, а на фона на демографския срив у нас това не се случва.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
16:56, 14.02.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Реализацията на българското вино в чужбина трябва да бъде придружено с кампания за налагане на качествата му, смята Илияна Йотова, като това трябва да бъде държавна политика.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: Това хваща от дипломацията ни, до търговските ни представителства, през различните фирми, участието в панаири и разбира се, много сериозно подпомагане от страна на държавата, никой друг не може да го свърши.

15 вида бутикови вина се произвеждат от лозовите масиви, които са собственост на земеделската кооперация в Славовица. Надеждата на производителите е за повече дъжд и добра реколта, както и за повече помощ от държавата.

Иван Костов - председател на земеделската кооперация: В момента субсидиите, които се дават на декар обработка на лозята, са много малко. В сравнение с европейските държави те са една десета част.

301 са жителите на Славовица, като основно се трудят в местната кооперация. Въпреки това не достигат работници за земеделието.Славчо Велков - кметски наместник на село Славовица: При нас основният проблем е демографския проблем. Трябва това да бъде национална политика, а не по региони, с решаване въпросите на парче.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: Няма да стане това с 1200 лева допълнителна помощ, само забележете за квалифицирана работна ръка, само за студентите, разбира се, добре дошли. Но трябва цялостна програма, защото лозето иска да бъде копано, то не иска да го гледаме само и да повтаряме само какво трябва да направим.

Според Илияна Йотова държавата трябва да влезе в селата и малките градове и да създаде условия младите хора да остават у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТЕЦ Бобов дол: Една от инсталациите ни е оборудвана за горене на отпадъци
ТЕЦ "Бобов дол": Една от инсталациите ни е оборудвана за горене на отпадъци
Двойка в Тайланд се ожени под вода
Двойка в Тайланд се ожени под вода