НОВИНИ

Юнкер призна за конфликт между ЕК и Варшава

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна, че има конфликт между изпълнителната власт на ЕС и правителството на Полша относно националното законодателство в областта на съдебната реформа и несъответствието му с изискванията на общността.

юнкер призна конфликт варшава
bnt avatar logo
от БНТ
14:21, 23.02.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

„Съществува конфликт между Еврокомисията и правителството на Полша. Ще решим този проблем”, каза Юнкер при пристигането си на неформалната среща на високо равнище на ЕС в Брюксел.

Юнкер подчерта, че ЕК не е в конфликт с полските граждани.

По-рано той е казвал, че позицията на Полша по въпроса за привеждане на националното законодателство в областта на съдебната реформа в съответствие с изискванията на ЕС се развиват в положителна посока.

Според Юнкер ЕК не налага санкции на Полша, а само е предупредила властите в страната, че се отдалечават от нормите на демокрацията и правовата държава.

Европейската комисия смята, че 13 закона, приети от полските власти в рамките на съдебната реформа, нарушават принципите на върховенството на закона и предоставят на политическата власт контрол над съдебната.

ЕК направи 4 препоръка на Варшава и я призова да приведе законодателството си в рамките на действащите в ЕС норми.

През декември 2017 ЕК задейства процедура, която може да доведе до лишаване на Полша от право на глас в Съвета на ЕС и констатира явна заплаха Полша сериозно да наруши принципа на върховенство на закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България, Литва и Румъния са страните с най-ниска минимална заплата в ЕС
България, Литва и Румъния са страните с най-ниска минимална заплата в ЕС
Премиерът Борисов обяви, че той е посъветвал Петкова да си подаде оставката
Премиерът Борисов обяви, че той е посъветвал Петкова да си подаде оставката