НОВИНИ

За по-малко захар в бебешките храни настояват евродепутати

Евродепутати настояват да се намали съдържанието на захар в бебешките и детските храни. Мотивът е, че така се защитават пеленачетата и малките деца от затлъстяване. Така те блокират предложение за правила на ЕС, които биха позволили бебешките храни да продължат да съдържат до три пъти повече захар от препоръчаното от Световната здравна организация.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
15:53, 27.01.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
захар бебешките храни настояват евродепутати

Световната здравна организация препоръчва консумацията на захар да е по-малко от 10 на сто от общата енергийна стойност. Специалистите са категорични, че в бебешките и детските храни в България съдържанието на захар отговаря на изискванията .

доц. Марияна Маринова
В зеленчуковите пюрета практически може да се пренебрегне минималното количество на захари, а в кашите и в другите пюрета е до 5 грама на 100 грама, което според мен е оптимално.

д-р Екатерина Чакалска - педиатър
Захарта когато е в количества, които са необходими за рационалното хранене на човека и на детето не са вредни. Като една препоръка бих дала - да се избягва рафинираната захар, да се набляга на полизахаридите

Според майки от Благоевград най-голямо количество захар сред бебешките храни има в пюретата.

- Прекалено сладко може би в някои от плодовите пюрета.
- Ако е добавена захар не е здравословно, но на повечето пюрета пише 100 % плод, тъй че не би трябвало да има проблем, говорим за естествена захар.
- Чета етикети понякога, не винаги, признавам си, надявам се да има по-малко захар и по-малко сол.

За приготвяне на храна на деца от 10 месеца до 1 година в млечните кухни в Благоевград не се използва захар. За децата от 1 до 3 години захар и то в много малко количество се слага само в десертите.

Павлина Демиревска - управител на детска кухня
Имаме крем от кисело мляко с пресни плодове - захар имаме 3 грама на 10 деца. Разбирате ли в колко минимално количество?

Според евродепутатите 3 пъти трябва да се намалят процентите на захар при преработените храни на зърнена основа и бебешките храни за кърмачета и малки деца. Мотивите са, че високите нива на захар в храните, особено в толкова ранна възраст ще повиши риска от затлъстяване на децата и ще се отрази на вкусовите им предпочитания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Бъчварова: Докладът е обективно критичен
Румяна Бъчварова: Докладът е обективно критичен
Запалиха колата на съпругата на кмета на Пловдив
Запалиха колата на съпругата на кмета на Пловдив