НОВИНИ

За шеста поредна година във Варна се провежда фестивалът „Вино и храна“

В продължение на три дни варненци и гостите на града имат възможността да дегустират близо 600 вида вина и да опитат автентични хранителни продукти на малки производители. Събитието е уникално и превръща Варна в гурме дестинация.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Нивелина Няголова
13:16, 15.04.2018
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
шеста поредна година варна провежда фестивалът вино храна

Тридневно пътешествие на сетивата. Така организаторите сомелиери и кулинари определят фестивала „Вино и храна".

Стефка Свещарова, организатор: Има всичко, което е свързано с удоволствието, защото нашият фестивал е подчинен на удоволствието от храненето, тъй като храненето не е само задължение и не трябва да го приемаме като задължение, а като удоволствие. Удоволствие е като седнем на масата да прочетем една хубава книга, да изпием една чаша вино и да споделим мига с любимия човек и семейството.

На близо 60 щанда са представени най-новите тенденции във винопроизводството и бутикови хранителни продукти, които трудно се намират в магазинната мрежа.

Стефка Свещарова, организатор: Имаме стрийт фуд зона, където има пица с квас, която е световен хит в момента, има бъргъри, които са направени с меса, които са бавно приготвяни, 24 часа поне, имаме и гурме зона, където ще се сервират тристепенни менюта на изявени, вече утвърдени имена на кулинарията в България.
;

За ценителите - сомелиери и технолози ще разкрият тайните на виното. Най-важната е, че лошо вино няма и че напитката на боговете се консумира с всички възприятия - зрение, обоняние и вкус.

Живко Енчев, сомелиер на годината за 2017 г.: Определяме цвета на виното. То трябва да бъде искрящо, игриво при белите вина особено. Следващата стъпка е дегустацията с нос, на която определяме чисто сортовите характеристики, как са спазени в правенето на това вино. Последната част от дегустацията е отпиването. Виното обхожда цялата устна кухина, всички рецептори от нашето възприятие се докосват.

На фестивала за първи път може да бъде дегустирано уникално пенливо вино. То се прави по френския метод „петила натюрел“ и, оказва се, това е най-древният начин за създаване на пенливо вино. Интересното при него е, че ферментацията завършва в бутилката.

Николай Кръстев, винар: Виното седи мътно, защото е натурално, без да се изкарва утайката и по-лесно за потребителите, винаги го сравнявам с жива бира. То е богато, вкусно и много свежо за лятото.
;

А хубавото вино върви с тънки мезета. Щандовете са отрупани с бутикови храни, произведени в малки семейни ферми и предприятия. Шеф Станимир Радичев е готвач от 25 години и казва за себе си, че обича да готви шантави неща. За това решил да съчетае традиционното българско сирене с трюфели.

шеф Станимир Радичев, производител на бутикова храна: Трюфелът е 98 процента целулоза, а целулоза всеки яде-зеле и там такива неща, а останалите два процента са аромати, вкусове и хормони. Тези неща те карат да се пристрастяваш към тях и когато един човекхаресва трюфел, то е за цял живот, но има и хора, за които трюфелът е силен, отблъсква ги."

А за жадните и за знания по време на фестивала има организирани семинари, които разкриват тайните на уискито, испанския зехтин и най-новите български вина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания „ще проучи опциите“, ако Асад отново използва химическо оръжие
Великобритания „ще проучи опциите“, ако Асад отново използва химическо оръжие
Асад е дал висока оценка на съветското оръжие след ударите по Сирия
Асад е дал висока оценка на съветското оръжие след ударите по Сирия