НОВИНИ

Задължават аптеките да дават нощни дежурства

Здравното министерство с мерки за осигуряване на 24-часов достъп до медикаменти. Идеята е в областните центрове без денонощни аптеки, съществуващите да дежурят и през нощта. За целта ще бъде изготвен график. Аптеките, които откажат да работят и през нощта ще бъдат санкционирани.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:27, 08.07.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Без денонощна аптека са повечето областни градове на страната.

професор Илко Гетов - председател на Български фармацевтичен съюз: Денонощни аптеки има само в най-големите градове - София, Пловдив, Варна и на изолирани места, като например Враца.

Затова от Здравното министерство предлагат съществуващите аптеки в областните центрове, като Благоевград да дежурят и през нощта по по предварително утвърден график.

За да работи денонощно аптеката трябва да отговаря на определени изисквания.

професор Илко Гетов - председател на Български фармацевтичен съюз: Трябва да има поне четирима магистър-фармацевти. Трябва да има нощно гише, което да е със съответната охрана или ограничен достъп на пациентите до помещението на аптеката. На следващо място - да има видеонаблюдение, да има паник бутон".

Аптеките, които не отговарят на изникванията, трябва да ги пригодят, а това ще увеличи разходите им. В сметките не влизат допълнителните възнаграждения за нощен труд. А ако не спазват графика за дежурства през нощта ще бъдат санкционирани.

проф. Илко Гетов - председател на Български фармацевтичен съюз: Санкцията по отношение на това дали работят денонощно няма да бъде ефективна. Тоест може да се стигне до закриване на аптеки, което е недопустимо.

От фармацевтичния съюз подкрепят идеята, с уговорката че има много детайли за изясняване. Окончателният вариат на предложените промени ще бъде публиуван за обществено обсъждане следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
23 жертви на наводненията в Иркутск
23 жертви на наводненията в Иркутск
Премиерът Борисов участва в срещата на върха на ПСЮИЕ в Сараево
Премиерът Борисов участва в срещата на върха на ПСЮИЕ в Сараево