НОВИНИ

Екатерина Захариева отрече Истанбулската конвенция да приема трети пол

Една от точките в дневния ред на министрите е свързана с приетото от правителството проектопостановление за ратифициране от НС на т.нар Истанбулска конвенция. Тема, която от вчера предизвиква доста сериозна спорове. От Патриотичния фронт дори излязоха с нарочна декларация, в която се обявяват против гласуването й. Тя е гласувана от всички 28 държави-членки, а 17 от тях вече са я ратифицирали. Сега в българския парламент предстоят дебати по конвенцията, която по думите на Захариева е насочена към разчупване на стереотипите за правата на мъжете и жените в семейството и е насочена категорично срещу ненасилието на момичета и жени и възпитанието на такова отношение още от най-ранна детска възраст.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:10, 03.01.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Екатерина Захариева беше категорична, че още миналата година с тогавашния правосъден министър Цецка Цачева са били единодушни, че тази конвенция по никакъв начин няма да доведе до промяна в българската конституция и че в нея по никакъв начин не става дума,както се тиражира в някои медии, за приемане на т.нар трети пол. На няколко въпроса става ли дума за одобрение на трети пол в тази конвенция Захариева беше категорична, че няма такова нещо и става дума за разчупване на стереотипите за правата на мъжете и жените,което се отнася не само за това, че жените не трябва да бъдат само домакини, но осигурява и права за мъжете, които не трябва да се счита, че трябва да приемат финансовото благосъстояние на семейството.

Екатерина Захариева, вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи: Това, което цели Истанбулската конвенция, е защита от най-ранна възраст на всякакви форми на насилие, предимно домашно, така че аз считам, че това е наистина важно - България да бъде поставена на мястото на демократичните държави, които уважават равенството на половете и извеждат от стереотипите, че една жена може да бъде подлагана на насилие само защото се е родила жена.

МС днес одобри и отпуснатите преди коледните празници 15 млн. допълнително за БАН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разград помага на Търговище за ВиК консолидацията
Разград помага на Търговище за ВиК консолидацията
​Продължава разследването на шесторното убийство в Нови Искър
​Продължава разследването на шесторното убийство в Нови Искър