НОВИНИ

Убиецът на Георги от Борисовата градина ще бъде съден като непълнолетен

Полицията залови убиеца на 15-годишния Георги в Борисовата градина. Той е 19-годишен студент по право в Югозападния университет в Благоевград Йоан Матев. По непотвърдена информация бащата на задържаното момче работи в полицията. Липсата на свидетели, както и на оръжието на престъплението затрудни изключително много разследващите. Трагедията се случи преди две години.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:01, 23.02.2017 (извънредно)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас

Ако бъде осъден, Йоан ще получи от 2 до 8 години затвор

Йоан Матев попада в полезрението на полицията преди половин година. Докато е наблюдаван, заподозреният променял често външния си вид - пускал дълга коса и брада, също така напълнял значително.

Старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР: Лицето е променило напълно своите навици, местата, които посещава, включително е спряло да ходи на училище, което обяснява липсата на по-бърза информация вследствие на предприетите мерки за разлепяне на брошурите, които дадохме.

До ареста се стигнало благодарение на свидетел, който е показал къде се намира ножа, с който е извършено престъплението. От МВР обаче не потвърдиха дали въпросният свидетел всъщност не е братът на Йоан. Работната версия на прокуратурата е, че младежът е искал да вземе портфейла на 15-годишния Георги, но не е успял и затова го е намушкал с ножа си.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Този нож е иззет и е изпратен веднага за ДНК експертиза, която очакваме.
Старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР: В хода на работата са проверени над 1 400 лица. 400 от тях са проверявани изключително детайлно с оглед изчистване на всякакви техни алибита и отпадане на фокуса върху тях категорично, че не са извършители.

По разследването са направени множество експертизи. Ключови за разплитането на убийството се оказват кадрите от охранителна камера, които от МВР разпространиха в медиите. Видеозаписът е преминал обработка за подобряване на качеството в лаборатории на ФБР и Интерпол.

Георги Костов, главен секретар на МВР в оставка: Само ще поздравя колегите от СДВР за успешната реализация. Делото вече е над 40 тома може би. Толкова информация е смляна, че просто този случай може да влезе в учебниците по криминалистика.

Една от експертизите е прецедент по своята сложност. Тя е показала пълно съвпадение между ръста на Йоан и на момчето, което преди две години и половина е извършило престъплението.

Старши комисар Младен Маринов, директор на СДВР: Направената експертиза доказва, че това лице Йоан Матев в секундата, деня, часа е бил на точното място, където е извършено убийството.

На този етап задържаният студент по право отказва да говори.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Лицето се е възползвало от правото си да не дава обяснения. Разбира се ще положим усилия да установим мотива.

По време на извършването на престъплението Матев е бил на 17 години и ще бъде съден като непълнолетен.

Емилия Русинова, градски прокурор на София: Наказанието, което ще му бъде определено в случай, че бъде признат за виновен, е от 2 до 8 години.

От държавното обвинение ще поискат Йоан Матев да остане за постоянно в ареста.

;

Кой е Йоан Матев?

Задържаният за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина Йоан Матев е студент по право, 1-ви курс в Югозападния университет в Благоевград. Повдигнатото на Йоан обвинение беше най-коментираната тема в Първо студентско общежитие, където е живеел.

Автори: Йорданка Бакалска, Димитър Балджиев

Йоан Матев се е настанил в Първо студентско общежитие на Югозападния университет в края на септември миналата година. За последно обаче там са го видели през декември, когато се е изнесъл от стаята си. От ръководството на общежитието казаха, че младежът не е създавал сериозни проблеми.

Биле Евтимов - председател на Първо студентско общежитие към ЮЗУ: Такива дребни работи - тропания, чукания по стаите и това е. Нямаше нищо друго като оплаквания. Никога няма да кажеш, че нещо е направил.

Най-изненадан от задържането на Йоан останал съквартирантът му, когато полицаи влезли, за да направят обиск на стаята им. Не открили обаче нищо, защото там нямало вещи на Йоан.

Любослав Виденов - съквартирант на Йоан Матев: Нищо лошо не мога да кажа до преди малко, докато разбрах, че го издирват за такова нещо. Не съм и подозирал даже. Добре се държеше, приятели си бяхме.

Студенти казаха, че до скоро на табло на входа на общежитието е имало снимка на издирвания за убийството в Борисовата градина младеж. Никой от тях обаче не е познал, че това е Йоан, защото той бил променен и изглеждал по доста различен начин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страх сред нелегалните имигранти в Америка след новите правила
Страх сред нелегалните имигранти в Америка след новите правила
70 години любов
70 години любов