НОВИНИ

Започна възстановяването на Хитрино след трагедията

Възстановяването на Хитрино след трагедията, при който загинаха 7 души, а 29 бяха ранени, започна. От днес експертни групи описват щетите по частните и обществените сгради като първо влязоха в най-пострадалите домове. Движението в селото вече е свободно. Хората вече започнаха да почистват и да ремонтират къщите си сами.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
18:23, 21.12.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Ток вече има в почти цялото село, но към жилищата се пуска само ако там има хора. Електричество има и в най-засегнатата част на Хитрино. Днес отново са замерени стойностите на въздуха, но отклонения от нормите не са регистрирани.

Доставени са две водоноски. В и К ще локализират течовете в имотите, но само в присъствие на собствениците им. В останалите случаи ще влизат с полиция. Остава денонощната полицейска охрана, за да се пази имуществото на хората. Раздадени са еднократни помощи на 468 души.

След обяд се проведе заседание на областния кризисен щаб, на който се координираха по нататъшните дейности на институциите. В работата му взе участие и главен комисар Николай Николов. Той съобщи, че никъде не е засечен опасен газ и няма опасност за хората. Продължава въвеждането на хората в имотите им. Пуска се тока, но се следи да не се допуснат пожари.

Определена е площадката, на която ще се събират храните за унищожаване. След като се почисти селото, ще бъдат взети проби от почвите. На съвета стана ясно, че е поканена фирма, която може да отстрани саждите по почвата и да изчисти въздуха, за да не мирише на изгоряло.

Поставен беше проблемът да се осигури възможност на общопрактикуващите лекари да бъдат по-близо до пациентите. Сега една лекарска практика работи в с. Върбак.

;

Има готовност за раздаване на пакети с дълготрайни храни.

Утре пристигат комисии, които ще опишат къщите, които са разрушени и тези, за които ще се иска съгласието на общината за разрушаване. Предстои да се изясни кои домове имат нужда от конструктивно укрепване и ще продължи поставянето на дограми, прозорци и врати.

Специални комисии ще направят оценка на щетите. Тя ще бъде по-различна от цената на възстановяването. Дадени са указания да не се бъркат двете неща, за да не се получи двойно финансиране.

Прави се организация за насочване на доброволците към семейства, които ще имат нужда от допълнителна помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германската полиция издирва тунизиец за атаката в Берлин
Германската полиция издирва тунизиец за атаката в Берлин
Прекратено е издирването на изчезналите рибари от Дуранкулак
Прекратено е издирването на изчезналите рибари от Дуранкулак