НОВИНИ

Започва фестивалът "Кино за пътешественици"

И отново на вълна "пътешествия". Този път - можете да преживеете много истории, емоции и дестинации накуп. Фестивалът "Кино за пътешественици" започва тази вечер в културен център "Г-8". Подбрахме за вас някои любопитни акценти от програмата му.

Велианна Кашева
от Велианна Кашева
12:08, 04.08.2016
Чете се за: 01:47 мин.
Още

Животът в днешна Куба, триизмерно представяне на седем хилядолетия от историята на Иран, как да обикаляте света с малко пари и гостоприемството на хората - всичко това и още много истории и гледки от цял свят е подготвил екипът на "Кино за пътешественици". Един фестивал, който самите организатори усмивка наричат "пълна импровизация"!

Здравко Григоров - организатор, сдружение "Позор":
Тази импровизация започна преди три години, когато се оказа, че през летните месеци хората в София няма на какво да отидат, на нещо специално като кино събитие. И затова ние, понеже много обичаме да пътешестваме заедно с Ангел, решихме, че ще подготвим една компилация от филми за пътешественици, ще ги озаглавим като "Кино за пътешественици" и ще поканим зрителите да дойдат и да гледат и да пътешестват на кино.
БНТ: - По какви пътеки, до какви страни, на какви пътешествия ще ги отведете тази година?
З.Г.:- Из седемте контитента ще ги отведем, навсякъде, до всички кътчета от Земята. Филм, на който мога да акцентирам, е филмът "Куба: Отечество или смърт", който ще представи животът в Куба по един не толкова розов начин, по който може би хората очакват да видят. Има както положителни, така и по-мрачни краски във филма. А преди филма двамата с Ангел ще споделим за нашето пътешествие из Куба. Хората постоянно ни питат "Защо никога не говорите за вашите пътешествия?" Този път два пъти ще говорим - един път преди филма за Куба, а после и в неделя преди филма за Киргизстан.

Ние направихме едно пътешествие из така наречените "-станове". Започнахме от Туркменистан, след това продължихме в Узбекистан, Казахстан и завършихме в Киргизстан, където спахме при номади в планините Тияншан. Ние не бяхме много подготвени за това, което ни очаква там. Оказа се, че те освен, че нямат електричество, нямат и течаща вода. Всъщност водата, която ползвахме, беше от близката река, която не беше годна за пиене, и през цялото време я преварявахме и пиехме чайове. Спяхме всички, семейството беше доста голямо - със 7 деца... Спяхме всички в една стая, на земята, върху едни постелки. Върнахме се доста време назад, когато ние сме били малки и по някакъв подобен начин поне аз си спомням, беше, когато ходихме при баба и дядо на село. Не издържахме много дълго време, три дни бяхме там и се върнахме към цивилизацията (смее се), но миговете, които преживяхме там, бяха много запомнящи се.

Не само запомнящи се, но и много смели и вдъхновяващи са историите на всички филми в програмата.

Здравко Григоров:
Друг филм, който мога да спомена, е "Открий отново Индия", който дава гледната точка на местните за тяхната родна страна. Група индийци от Делхи тръгват да обикалят из всички кътчета на Индия и така... малко по-различен е погледът, когато местен представя своята родина. Филмът отново не е много туристически, дава малко по-различен облик на Индия, но в никакъв случай този облик не е отблъскващ, има много интересни факти, които могат да се научат от този филм.

Киното за пътешественици започва тази вечер, като за извънредната прожекция все още може да намерите места. Фестивалът продължава до 14 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разширяват пешеходната зона в центъра на Пловдив
Разширяват пешеходната зона в центъра на Пловдив
Безредици в Рио помрачиха пристигането на Олимпийския огън
Безредици в Рио помрачиха пристигането на Олимпийския огън