НОВИНИ

Започва Коледният панаир на книгата в НДК

Повече от 200 участници от България и чужбина ще представи тази година Софийският международен панаир на книгата, който започва днес в НДК и ще продължи до 18 декември, съобщават организаторите от Асоциацията "Българска книга".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
07:14, 13.12.2016
Чете се за: 01:01 мин.
Още
Започва Коледният панаир на книгата в НДК

Съпътстващата програма включва премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости.

С гостуването на Софийския духов оркестър ще бъде даден официален старт на събитието от 11.00 ч. днес в Централното фоайе на НДК. Още през първия ден от изложението ще има литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 3, западно крило. В 16.00 ч. посолството на Аржентина у нас ще почете паметта на един от великите класици на 20-ти век - Хорхе Луис Борхес - 30 години от смъртта му.

Повече от 60 премиери ще се състоят в рамките на панаира, като на сцената ще гостуват и известният португалски писател и журналист Жозе Родригеш душ Сантуш и турският автор Мурат Гюлсой. В специализираната програма присъства среща с гостите от щанда на Китай, които ще представят информация за книжния пазар, тенденции в местното книгоиздаване и търговията с книги, а също и съвети за сътрудничество с китайския бизнес.

В програмата са предвидени и събития за най-малките читатели, музикални и актьорски участия, множество срещи с автографи, изложба и библиотека на авторски книжни проекти до сцената на ет. 3.

Софийският международен панаир на книгата е домакин и на наградата за най-добър издателски проект "Златен лъв". Тя ще бъде връчена на 16 декември в 20.30 ч. в литературния клуб "Перото".

За четвърта година панаирът посреща Софийския международен литературен фестивал, който се фокусира върху изключително актуалните теми миграция, идентичност, граници и принадлежност. Фестивалът ще представи 11 автори в чуждестранната си програма. Сред тях е Илия Троянов, чийто последен роман "Власт и съпротива" беше сред 20-те книги, номинирани за най-добър немскоезичен роман на 2015 г. Събитията на фестивала ще се състоят на сцената на Мраморното фоайе, ет. 2 на НДК.

На традиционния етаж, посветен на чуждестранните участници в панаира /ляв полуетаж/, ще са разположени щандове с книги от Иран, Испания, Италия, Китай, Румъния, Русия, Турция и Унгария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал за бомба отклони самолет по линията Хюстън-Франкфурт
Сигнал за бомба отклони самолет по линията Хюстън-Франкфурт
Състоянието на ранените в Хитрино остава без промяна
Състоянието на ранените в Хитрино остава без промяна