НОВИНИ

Започва нов кръг преговори между Гърция и нейните кредитори

Утре започва нов кръг преговори между Гърция и нейните кредитори в рамките на третата спасителна програма за страната, съобщава гръцкото издание Нюз.ин.

bnt avatar logo
от БТА
15:38, 03.04.2016
Чете се за: 01:19 мин.
По света
започва нов кръг преговори гърция нейните кредитори

Преговорите, които бяха прекъснати заради католическия Великден, стартират на фона на тежка сянка, паднала върху тях, след като Уикилийкс преди дни разкри конфиденциален разговор между представителите на МВФ Пол Томсен и Делия Велкулеску, чиято цел е била Гърция да бъде притисната и доведена до кредитно "задушаване", за да може правителството на страната и ЕС да отстъпят от позициите си, коментира изданието.
Разкритието на Уикилийкс накара Атина да поиска обяснения от МВФ за това дали има промяна в позицията му за Гърция.
В петък пък Европейската работна група изпрати позитивен сигнал във връзка с очакваната оценка на кредиторите за гръцките реформи, като обяви, че има "широк консенсус" и че повечето въпроси, обсъждани на преговорите между правителството в Атина и кредиторите, могат да бъдат уредени "лесно", ако има "политическа воля" за това.
Еврогрупата констатира също, че все още има някои въпроси, по които съществуват технически трудности, като /"лошите кредити" и пенсионната реформа/.
Гърция подписа трето спасително споразумение на стойност 86 милиарда евро миналото лято. В замяна на това Атина трябва да продължи да намалява разходите и да прокара широкомащабни икономически реформи.
Целта на правителството е оценката за реализираните досега реформи да приключи в следващите десет дни, за да бъдат поставени основите и да стартира първият дебат по възможностите за допълнително облекчаване на гръцкия дълг, посочва изданието.
Високопоставен източник от еврозоната вчера заяви пред Райтерс, че ако гърците искат да бъдат преведени суми по договорените заеми преди юли, необходимо е да се постигне политическо споразумение към средата на април.
Същият източник казал още, че евентуално първо обсъждане на въпроса за гръцкия дълг може да има в рамките на пролетната среща на МВФ.
По-рано тази седмица правителствената говорителка Олга Геровасили бе категорична, че "сметката" по изискваните от кредиторите мерки, които Атина трябва да реализира, за да продължи външното й финансиране, е била договорена, че това са мерки за изпълнение до 2018 г. и че сумата по нея е на стойност 5,4 млрд. евро или 3 на сто от БВП на Гърция.
Тези пари правителството трябва да събере от пенсионната реформа /1 на сто/, от данъчните промени /1 на сто/ и от косвените данъци /1 на сто/.
От тази гледна точка може да се очаква, че правителството и институциите ще се опитат да сключат споразумението в следващите десет дни и че ориентир за тях ще е срещата на Еврогрупата на 22 април, информира още гръцкото издание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата призова католиците да дарят средства за жертвите в Украйна
Папата призова католиците да дарят средства за жертвите в Украйна
Огромен пожар в сграда на министерство на отбраната в Москва
Огромен пожар в сграда на министерство на отбраната в Москва