НОВИНИ

Започват имотни проверки след скандалните арести в 4-то РПУ

Четирима от арестуваните полицаи от столичното 4-то РПУ са обвинени в участие в организирана престъпна група, търговия с влияние и измама. Те поискали да им донесат подкупа, с който бяха задържани, в районното управление. Заради скандалния случай започват проверки на имотното състояние на целия сектор "Икономическа полиция" в 4-то РПУ.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:50, 25.01.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Разследването започва в края на миналата година след сигнал на търговец, принуждаван да плаща такса "спокойствие". Групата е задържана в районното управление при получаване на подкуп от 2000 лева. Един от полицаите обяснил, че бил натопен.

Димитър Петров, административен ръководител на Специализираната прокуратура: Ръцете, както стана модерно, са "светнали" при проверка с контролното осветление. Това е така не защото е пипал парите, а защото му била връчена химикалка, която също е била обработена с фосфорициращо вещество. Ако разрешите тази шега - България се превърна в държавата на подхвърлените пари.

Според прокуратурата престъпната група била ръководена от началника на звеното. Помагали му поне още трима опитни служители. Рекетирали основно собственици на наргиле барове, автокъщи и магазини, в които се продават акцизни стоки. Задържаните не прикривали охолния си живот, притежавали часовници и коли за десетки хиляди левове, твърдят разследващите.

Старши комисар Румен Ганев, директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" МВР: 2000 лева! Те ги взеха в районното управление, което подсказва, че са загубили чувство за мярка, за самосъхранение. Това е притеснителното.

Освен, че взимали такса "спокойствие", полицаите пазарували безплатно. Младите колеги, които не искали да се включат в престъпните им схеми, били изолирани.

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор: Те се оставят да работят по линии, по които пари не могат да се правят.

Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че много от сигналите за корупция, които постъпват в дирекция "Вътрешна сигурност", са подадени от самите областни дирекции.

Младен Маринова, министър на вътрешните работи: Което говори, че вътре в системата има импулс за справяне с тези, които не работят съгласно закона. Голяма част от служителите имат, ще го кажа образно, имунитет към поддаване на такива престъпни деяния.

Групата е действала от началото на 2017 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостиг на легла в болниците във Варна заради грипната епидемия
Недостиг на легла в болниците във Варна заради грипната епидемия
Премиерът Борисов приветства ратификацията на Договора от Преспа в Гърция
Премиерът Борисов приветства ратификацията на Договора от Преспа в Гърция