НОВИНИ

Засилен интерес към медицинските специалности в Югозападния университет

Министерският съвет разреши допълнителен прием по три медицински специалности в Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград. Кандидат-студенти от цялата страна се явиха на изпита по биология, който е приемен за специалностите „Медицинска сестра”, „Акушерка” и „Кинезитерапия”. Искането за разширен прием в тези специалности е постъпило в Образователното министерство от университета и е било подкрепено от ръководителите на всички лечебни заведения в Югозападна България заради големия недостиг на персонал.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Миглена Медарова
20:40, 19.09.2017
Чете се за: 00:44 мин.

80 са местата за допълнителния прием по специалностите „Медицинска сестра”, „Акушерка” и „Кинезитерапия”. По време на изпита по биология, кандидатите трябваше да покажат специфични знания, а оценяването ще става по строги критерии.

Проф. Антони Стоилов – зам.-ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград: „Самата система на здравеопазването изпитва крещяща нужда от такива кадри. Ситуацията е критична, поне по думи на болничните ръководители. Те са принудени да назначават пенсионери и естествено този интерес беше отчетен.”

Повечето студенти, които се обучават в медицинските специалности в Югозападния университет искат да останат и да работят в България.

Маргарита Маринска – студент, втори курс в специалност „Акушерка”: „Тук в България. Бих предпочела тук, но вече евентуално, ако не мога, и навън.”
Десислава Лазарова – студент, първи курс в специалност „Медицинска сестра”: "Мисля, че тук, защото тук трябва да се работи в тая насока и вече виждам, че има, нали... Поне частните болници в София, всички тези неща, върви се към по-добро отношение към пациента, защото в крайна сметка никой пациент не е дошъл по желание някъде.”
Учебното заведение обмисля създаването и на магистърски програми. В момента има няколко одобрени, но дали по тях ще се обучават студенти ще стане ясно най-рано следващата година, когато се дипломира и първият випуск от специалностите „Медицинска сестра” и „Акушерка”.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главчев обсъди с посланика на Украйна спорни промени в закона за образованието
Главчев обсъди с посланика на Украйна спорни промени в закона за образованието
Реставрират стенописите на храма „Свети Георги” в град Сандански
Реставрират стенописите на храма „Свети Георги” в град Сандански