НОВИНИ

Затварят небето край Шабла заради учебни стрелби

Между понеделник и петък въздушното пространство над полигона "Шабла" и прилежащата му акватория ще бъдат обявени за опасни зони заради учебни стрелби в рамките на учението "Шабла 2019", съобщиха от Министерството на отбраната.

затварят небето шабла заради учебни стрелби
bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 09.06.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

От 8 часа на 10 юни до 19 часа на 14 юни ще бъдат активирани временно опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица.

В хода на учението са предвидени стрелби с няколко типа зенитно-ракетни комплекси по радиоуправляеми, аеробалистични и парашутни мишени. Пускове от полигона ще извършват още военнослужещи от 250-а бригада за ПВО на Сърбия и от американската армия в Европа. За ръководител на стрелбите на зенитно-ракетните формирования е назначен командирът на базата в Шабла полковник Валери Ценов.

Учението „Шабла 2019“ ще се проведе от 10 до 14 юни 2019 г. на зенитния полигон на Военновъздушните сили (ВВС) „Шабла“. То включва: Тактическо учение с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътни войски. Стрелбите са част от План за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната през 2019 година, съобщиха от Министерството на отбраната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пети блок на АЕЦ Козлодуй е пуснат след планов ремонт
Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е пуснат след планов ремонт
Времето през седмицата: Първо дъжд, от сряда - горещо
Времето през седмицата: Първо дъжд, от сряда - горещо