НОВИНИ

Завишени количества уран във водата на две хасковски села

Водата в две хасковски села Динево и Малки Воден е забранена за пиене и готвене. Причината е завишени количества естествен уран. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. От Вик-Хасково са осигурили водоноски.

bnt avatar logo
от Таня Иванова
21:04, 05.02.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

От Регионалната здравна инспекция направили проверка на кладенеца, снабдяващ с вода село Динево в петък и открили естествен уран над нормата. Веднага било издадено предписание да не се използва водата за пиене и готвене, а от Вик-Хасково била изпратена водоноска.

Тодор Тодоров, кмет на с. Динево: РЗИ-Хасково, ВиК-Хасково бяха в Динево, пак взеха проби. Те се вземат системно, както и от питейната вода, така и от водоноската. Доколкото разбрах в детската градина и училището водата трябва да е в бутилки, надявам се в най-скоро време всичко да се оправи, ако не трябва някакво решение да се вземе, за преместване на водоизточника.

Жителите на селото отдавна не използват вода от чешмите за питейни нужди.

Донка Латева: Ние отдавна го имаме тоя уран в тая вода и сега ние сме на минерална вода с години, не е от сега. - За какво използвате водата от чешмата? - Водата само за миене и за къпане, при нас това е противопоказно, тоя уран с онкозаболяванията. - Притеснявате ли се? - Притесняваме се, как няма да се притесняваме, тоя уран той вреди.

Въпреки, че от ВиК-Хасково са осигурили водоноски, масово хората си купуват минерална вода. Това обаче води до изчерпване на количествата бутилирана вода в хранителните магазини.

Златка Асенова, продавач: Хората са притеснени и почнаха да си купуват масово минерална вода.

Подобна е и ситуацията и в село Малки Воден, където също е открито завишено количество уран във водата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снеговалежът затрудни работата на летището в Мадрид
Снеговалежът затрудни работата на летището в Мадрид
Паркингът на болницата по ортопедия в Горна баня е в лошо състояние
Паркингът на болницата по ортопедия в Горна баня е в лошо състояние