Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Програмата "Независим живот" - реална подкрепа за хората с увреждания

320 души участват в дейностите на социалния център в район „Одесос“ във Варна. Той е разкрит по програмата “Независим живот”. В него осигуряват почасова психологична помощ и рехабилитация, както и социално и здравно консултиране на 170 души, които не могат да се обслужват сами.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
15:00, 27.01.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Всяка сряда за потребителите на центъра има беседи, организирани от доброволци. Освен полезна информация, те осигуряват и срещи извън домашната среда. Царина е един от редовните посетители.

Царина Георгиева - личен асистент
“Те си дават сърцата за нас и моят син напредна страшно много. Ние бяхме малко асоциални, отхвърляхме хора. Психологът много му помогна.”

Психологът Жулиета Иванова работи заедно с потребителите и асистентите, за да изградят здравословни и полезни взаимоотношения. Често асистентите са част от семейството на потребителя, но и тогава е нужен психолог.

Жулиета Иванова - психолог
“Как да се грижи, как да се обръща към него, да обръща внимание на неговите мисли, чувства, да не го предизвиква. Това са много лични отношения.”

От две години асистент на Иван Кючюков е съпругата му. Той се чувства по-уверен и търси реализация.

Иван Кючюков - потребител на услугата “Личен асистент”
“Преди две години бях защитил един проект за шоудаун, съответно в този проект бяха включени хора с увредено зрение. Аз бях координатор на проекта. Отделно откакто ползвам услугата, се и обучавам. Всъщност семестриално завърших в Техническия университет социални дейности.”

Дейностите на центъра са гарантирани до 2020-а година. Всички потребители се надяват проектът да продължи и след това, защото работи в тяхна полза.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Служебният финансов министър: Влизам в подредена къща
Служебният финансов министър: "Влизам в подредена къща"
Запазване на енергийната стабилност у нас е основната цел на служебния министър
Запазване на енергийната стабилност у нас е основната цел на служебния министър